Preminuo Muhammad Sayyid Tantawi

Muhammad-Sayyid-Tantawi

Muhammad-Sayyid-Tantawi

Šeik Muhammad Sayyid Tantawi , egipatski duhovni lider i poglavar džamije i sunitskog univerziteta Al Azar u Kairu, preminuo je danas u 81. godini od srčanog udara tokom posjete Saudijskoj Arabiji, saopštili su danas religijski zvaničnici Al Azara.

Šeikov savjetnik Abdulah el Nagar izjavio je da je Tantavija smrt sve zatekla jer je prije polaska za Saudijsku Arabiju izgledalo da je šeik odličnog zdravlja, prenijele su svetske agencije.

Predstavnik Tantawijeve kancelarije Ašraf Hasan izjavio je da će šeikov izlaslanik Mohamed Vasel privremeno preuzeti vođenje Al Azarom, dok egipatski predsjednik ne postavi novog poglavara.

Kada je 1996. godine postavljen za velikog šeika džamije i univerziteta Al Azar, smatrano je da Tantawi ima prilično liberalne stavove, između ostalog po pitanju prava žena.

Tantawi je bio protivnik potpunog prekrivanja lica žena i prošle godine objavio je religijski ukaz prema kome je zabranjeno nošenje nikaba u svim školama za djevojčice koje vodi Al Azar.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-10. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login