Preživjeli s otoka Utoya posjetili mjesto masakra

Utoya

Utoya

Nekoliko stotina preživjelih u masakru na norveškom otoku Utoya, gdje je Anders Behring Breivik ubio 69 ljudi, prvi put je u subotu posjetilo mjesto tragedije. Iako je policija raščistila mjesto masovnog ubistva izvršenog 22. jula, sjećanja preživjelih mladića i djevojaka još su svježa, a Utoyju su, kako kažu, posjetili kako bi se suočili sa strašnim iskustvom koje su preživjeli.

“Znam da će ovo biti veoma težak dan, ali znam i da moram da skinem taj teret s pleća”, rekao je Adrian Prakon (21), koji je u pucnjavi ranjen u rame.

Posjeti otoku Utoya, koju su za oko 750 ljudi organizovale norveške sigurnosne službe, danas se priključio i premijer Jens Stoltenberg, kao i rođaci i prijatelji preživjelih, prenosi AFP.

“Morao sam da vidim ostrvo kako bih nastavio da živim. Također sam morao da budem sa svojim prijateljima”, rekao je Prakon, koji je tokom masakra obučen skočio u vodu, ali je na povratku ka obali ugledao Breivika kako puca u one koji su pokušali da otplivaju.

Prakon je ispričao i da se na obali pravio mrtav, ali da mu je Breivik prišao i pucao u njega u namjeri da ga pogodi u glavu, ali je promašio i pogodio ga u rame.

Posjetioce otoka Utoya pratili su i tim doktora, psihijatara i psihologa, kao i hrišćanski i muslimanski sveštenici, kao što je bio slučaj i jučer, kada je mjesto masakra posjetilo oko 500 članova porodica poginulih.

Breivik (32) je 22. jula, nekoliko sati prije masakra na Utoyji, gdje je ubio 69 osoba, većinom tinejdžera, aktivirao eksploziv u centru Osla i usmrtio osmoro ljudi. On je na sudu priznao zločin, rekavši da je njegov postupak bio “okrutan, ali neophodan”.

Posted by on 2011-08-20. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login