Priča iz Fojnice: Zasukali rukave, umjesto da odu

FojnicaDok Bosnu i Hercegovinu svakodnevno napuštaju mladi, ima i onih koji su tu odlučili ostati. Posao im nije nitko dao, nego su sami zasukali rukave i otvorili vlastite biznise.

Dvadesetosmogodišnji Zvonimir Tuka iz Fojnice posljednjih nekoliko godina bavi se poljoprivredom. Prozvodi čuveni fojnički krompir. Ova godina je, kaže, izvanredna u urodu, u odnosu na prethodnu.

„Zadovoljan sam urodom. Prošla godina je bila dosta loša. Mislim da će ove godine proizvesti oko 120 tona. Većinu prodam u Sarajevu“, ističe Zvonimir.

Nakon što je završio studij ekonomije u Sarajevu, Zvonimir nije imao posla. U obiteljskoj kući se uvijek radilo, tako da mu poljoprivreda nije bila nepoznato zanimanje.

„Uz to sam odrastao. Svi poslovi su mi poznati. Nekako je došlo samo od sebe. Vremenom smo se proširivali i obogaćivali asortiman proizvoda”, pojašnjava.

Pored krompira, Zvonimir se bavim i proizvodnjom malina. Prve plantaže zasadio je prije nekoliko godina. Ove godine zasadio je i plantažu aronije. Zajedno s braćom pokrenuo je i proizvodnju povrća u staklenicima. To nije sve, okušali su se i u seoskom turizmu.

„Imamo neku malu starinsku kućicu koju smo renovirali i prilagodili u objekat, koji iznajmljujemo za seoski turizam. S vremena na vrijeme imamo neke goste tu. Oni uživaju u domaćoj hrani, obilaze životinje, šetaju po prirodi i voze biciklo”, navodi Zvornimir.

Fojnica je još jedan od gradova u BiH, koji svakodnevno napuštaju mladi. O tome ovaj mladi čovjek kaže:

„Jako mi je žao jer svaki dan ostanem bez prijatelja. Koliko je ostalo u Fojnici, možemo se prebrojati na prste. To je zbog toga što je politička situacija loša, a niko se i ne trudi da ih zadrži.“

Proizvodnjom fojničkog krompira bavi se i tridesetdvogodišnji Admir Omanović. Poljoprivredom se počeo baviti prije sedam godina. Početak je kaže bio težak, ali se isplatilo.

„Isplatnost ovog posla u početku varira oko nule, dok se čovjek usavrši i stekne neka znanja. Opet sve to ovisi o čovjeku, koliko želi da uči i ide naprijed. Imao sam dosta edukacija i seminara, na kojima sam potrošio puno vremena. Ali ne žalim! Usavršavanje je najbitnije. Svake godine povećavam plasman proizvoda. Ide sve bolje i bolje. Savremene metode su pokazale najbolje rezultate“, ističe Admir.

Admir također posjeduju i plantaže malina. Od ovog i drugih vrsta voća proizvodi sokove i džemove.

„Izdvajam se od konkurencije, jer u 80 posto proizvoda koristim voće, koje sam sam proizveo. Držim se kvaliteta i ide sve bolje i bolje”, konstatira.

Admir kaže kako nije pobornik masovnog napuštanja mladih iz zemlje. Smatra da i u BiH ima perspektive.

„Ovdje ima jako puno potencijala. Fojnica je bogata po kvalitetnoj zemlji. Imamo šumske plodove. Imamo idealan geografski položaj za turizam. Imamo dosta bogatstva, samo ga treba iskoristiti i pokrenuti na pravi način“, zaključuje Admir.

Posted by on 2015-11-11. Filed under Fojnica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login