Priče iz tranzicije, dokumentarni film: “ZIKS”

zatvorDomukenatrni film “ZIKS” koji se bavi problemom nejednakosti sankcija za ista krivična djela u pravosudnom sistemu BiH je na programu BHT1 u utorak 06. decembra u 19:35.

U Bosni i Hercegovini postoje i paralelno funkcionišu četiri pravna sistema. Posljedica toga jeste dovođenje građana u položaj pravne nesigurnosti.

Tako se sa podsmjehom savjetuje u kojem je kantonu najbolje krasti (gdje se izriču najblaže kazne), a gdje treba tući ženu (u FBiH je nasilje u porodici okarakterisano kao krivično djelo, u RS-u je to samo prekršaj).

Problem postaje još veći ako se uzme u obzir položaj osoba osuđenih u predmetima ratnih zločina. Za ista, odnosno slična krivična djela, razlike u kaznama mogu iznositi i do 20 godina, u zavisnosti od toga pred kojim sudom se vodio postupak.

Različiti zakoni nemaju samo za posljedicu razlike u kaznama, već zbog neharmonizacije zakona o krivičnom postupku na nivou države i entiteta osuđenici u kazneno – popravnim ustanovama imaju i različite tretmane.

Neobična je situacija da postoje slučajevi da u jednoj ćeliji postoje tri osuđena lica koja za slično krivično djelo služe različite kazne i imaju različit tretman. Jedan može vidjeti porodicu nakon 3 godine, drugi ne može ni nakon 10. Jedan od njih može u zatvorskom dvorištu provesti jedan sat, drugi može mnogo vise… Puno je primjera…

Dokumentarni film “ZIKS” pripremili: Enes Zlatar – Bure, Ajdin Kamber, Mirela Musović Selmanović, Amra Bakšić Čamo, Renato Foder, Adis Đapo, Igor Čamo…

Domukenatrni film “ZIKS” koji se bavi problemom nejednakosti sankcija za ista krivična djela u pravosudnom sistemu BiH je na programu BHT 1 06. decembra u 19:35.

__________________________________

Priče iz tranzicije– razumijevanje tranzicijske pravde je medijski i umjetnički projekat koji obuhvata nekoliko različitih segmenata, ali u svojoj istraživačkoj i fenomenološkoj orjentaciji predstavlja cjelinu.
Ključni cilj  projekta je podizanje opće svijesti o značenju tranzicijske pravde kroz analizu probleme savremenog društva u BiH i uspostavljanje izravne veze sa pojmom tranzicijske pravde.
Projekat želi potaknuti aktivnu ulogu građana i slobodnih medija u demokratskom društvu, te ojačati civilno društvo u Bosni i Hercegovini.
Realizaciju projekta finansijski je podržala Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini.
Posted by on 2011-12-06. Filed under Bosna i Hercegovina, Izdvojeno. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login