Priče iz tranzicije, dokumentarni film: “Živi spomenik”

Priče iz tranzicije U utorak 22. Novembra na BHT1 s početkom u 19:35h pogledajte nastavak dokumentarnog serijala “Priče iz tranzicije” i film: “Živi spomenik”.

Spomenik nije samo građevina, spomenik nije samo niz fakata u fotografijama i papirima. Spomenik je prije svega ljudska sudbina.

Ispovijesti bivših logoraša, žena silovanih u ratu, porodica koje i dan-danas traže svoje najbliže, preživjelih učesnika Marša smrti iz Srebrenice… sve ove priče čine virtualni spomenik tragičnim ljudskim sudbinama koje ne smiju nikada više da se ponove… Zbog toga je potrebno te priče stalno iznova slušati kao opomenu i trajno sjećanje na potresne događaje iz naše nedavne prošlosti…

Dokumentarni film “Živi spomenik” pripremili: Ines Tanović, Ajdin Kamber, Amra Bakšić Čamo, Mustafa Mustafić, Predrag Doder, Adis Đapo, Damir Bašić, Igor Čamo, Renato Foder…

BHT1, utorak 22.11. u 19:35 “Živi spomenik”

___________________________________

Priče iz tranzicije– razumijevanje tranzicijske pravde je medijski i umjetnički projekat koji obuhvata nekoliko različitih segmenata, ali u svojoj istraživačkoj i fenomenološkoj orjentaciji predstavlja cjelinu.
Ključni cilj projekta je podizanje opće svijesti o značenju tranzicijske pravde kroz analizu probleme savremenog društva u BiH i uspostavljanje izravne veze sa pojmom tranzicijske pravde.
Projekat želi potaknuti aktivnu ulogu građana i slobodnih medija u demokratskom društvu, te ojačati civilno društvo u Bosni i Hercegovini.
Realizaciju projekta finansijski je podržala Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini.


Posted by on 2011-11-21. Filed under Bosna i Hercegovina, Izdvojeno. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login