Prije deset godina otvoren obnovljeni Stari most

turizam, turisti, BiH, Bosna i Hercegovina, Mostar, Stari mostNavršila se decenija otkako je mostarski Stari most ponovo zasjao u punom sjaju, spojivši po drugi put obale rijeke Neretve. Obnovljeni Stari most svečano je, u prisustvu brojnih zvanica iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, uz vatromet otvoren 23. jula 2004. godine.

Stari most u Mostaru srušen je  9. novembra 1993. godine. Tog dana i noć prije, prema pričanju svjedoka, gađan je tenkovskim projektilima Hrvatskog vijeća obrane sve dok nije pao u hladnu Neretvu. Čin rušenja Starog mosta je snimljen, a snimak je obišao cijeli svijet.

No, Stari, kako ga Mostarci odmilja nazivaju, obnovljen je desetak godina nakon što je srušen.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH iz tog perioda Sulejman Tihić kazao je kako se obnovom Starog mosta ”slavi pobjeda mira i suživota u Mostaru i BiH”. Kazao je kako je Stari most ”simbol zajedničkog življenja i temelj BiH gdje se susreću civilizacije Istoka i Zapada”. Tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown je rekao je kako obnova Starog mosta znači pobjedu nade nad nesrećom. Naglasio je kako je razaranje Starog mosta uvjerilo cijeli svijet o veličini zla koje se dogodilo u BiH.

“Sustavno granatiranje Starog mosta simbolizira razaranje ljudske kvalitete i multietničnosti po kojoj je BiH bila poznata. Ovim mostom možemo dokazati pobjedu nad granicama”, rekao je Ashdown.

Obnovljeni Stari most omogućio je da se obnove i u svijetu afirmisani skokovi sa mostarskog Starog mosta.

Skokove i dan-danas godišnje vidi na desetine hiljada domaćih i stranih turista iz cijelog svijeta, koji dolaze u Mostar i prelaze preko Starog mosta.

Ovaj most, izgrađen između 1557.-1566. godine djelo je osmanskog graditelja Hajrudina, simbol je ne samo grada na Neretvi, nego i cijele BiH. No, ni njegova ponovna izgradnja, popularnost i simbolika nisu utjecali na to da Mostar ponovo postane jedinstven grad. Najveći bh. grad u Hercegovini i dalje je duboko nacionalno podijeljena sredina.

Obnova Starog mosta trajala je sedam godina. Izgradnja je koštala 13,5 miliona dolara.

Novac za izgradnju prikupljen je iz kredita Svjetske banke, donacija Turske, Italije, Holandije i Hrvatske. Glavni izvođač radova na mostu bila je turska firma ”ER-BU” iz Ankare, specijalizirana za obnovu starih kamenih mostova.

Stari most je, izgrađen između 1557. – 1566. godine, finansirao sultan Sulejman Zakonodavac ili Veličanstveni, a zamijenio je prvobitno izgrađeni drveni iz vremena sultana Mehmeda Fatiha II.

Izvodač gradnje mosta bio je Mehmed-beg Karađoz, najveći vakif Hercegovine, iza kojeg je ostala centralna mostarska Karađoz-begova džamija i brojni drugi vakufi.

Stari most je bio proglašen objektom svjetske baštine, simbolom složene konstrukcije i sa lukom od 28 metara bio je najduži kameni most u Evropi. Po njemu je grad Mostar dobio ime.

Povodom obilježavanja 10. godišnjice obnove Starog mosta, u Mostaru će danas biti otvoren Interpretacijski muzej, jedinstveni centar te vrste u BiH, koji će posjetiteljima pružiti jedno novo interaktivno iskustvo i koji će kulturno, ali i turistički obogatiti Grad Mostar.

Posted by on 2014-07-23. Filed under Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login