Prijedlog asimetričkog izbora članova Predsjedništva BiH je opasan

Prijedlog asimetričkog izbora članova Predsjedništva BiH je opasan i protivan interesima građana Bosne i Hercegovine, te  u potpunosti zanemaruje preporuke Venecijanske komisije.

Predsjedništvo, BiH

Predsjedništvo BiH

U proteklih već nekoliko sedmica u medijima se pojavljuje ideja o asimetričnom izboru članova Predsjedništva BiH kao rješenje za provedbu presude Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine. Po toj još uvijek nedovoljno jasno artikulisanoj ideji, jedan član Predsjedništva bi se birao direktno od strane građana Republike Srpske, a ostala dva člana, koja bi dolazila iz Federacije BiH bi se birala u Parlamentu FBiH ili u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ovakav prijedlog je u potpunosti opasan za već dovoljno slabu demokratiju u BiH te zasigurno nije u skladu sa različitim preporukama Evropske komisije za demokratiju kroz pravo, široj javnosti bolje poznatoj kao Venecijanska komisija.

Venecijanska komisija je u svome mišljenju iz 2005.  godine zaključila:
«Kolektivno predsjedništvo je izuzetno neuobičajen aranžman. Što se tiče predsjedničkih funkcija šefa države, to obično lakše vrši jedna osoba. Na vrhu izvršne vlasti već je jedno tijelo tipa kolegija, Vijeće ministara, i drugo takvo tijelo ne djeluje kao pogodno za djelotvorno donošenje odluka. To stvara rizik od dupliciranja procesa odlučivanja i postaje teško razlučiti ovlaštenja Vijeća ministara i Predsjedništva. Uz to, Predsjedništvo ili nema potrebno tehničko znanje kakvo je dostupno kroz ministarstva, (…). Kolektivno predsjedništvo, prema tome, ne djeluje da je ni funkcionalno, ni efikasno. Najbolje rješenje bi, prema tome, bilo da se izvršna vlast koncentrira na Vijeće ministara kao tijelo tipa kolegija, u kojem su zastupljeni svi konstitutivni narodi.»

Iz gore navedenog možemo zaključiti:
–    pored ukidanja diskriminacije vezano za pasivno izborno pravo u kontekstu izbora Predsjedništva BiH, neophodno je da političari razmisle o pitanju nadležnosti tog «novog» predsjedništva, jer
–    preporučuje se da se izvršna vlast ne dijeli između dva tijela, Predsjedništva i Vijeća ministara, nego da se izvršna vlast koncentriše u Vijeću ministara, gdje su zastupljeni svi konstitutivni narodi i gdje je omogućen izbor ministara iz reda «Ostalih»,
–    u slučaju prebacivanja izvršne vlasti na Vijeće ministara, BiH bi mogla dobiti jednog predsjednika sa ceremonijalnim nadležnostima, čija etnička pripadnost više ne bi bila bitna, ili bi možda mogla razmisliti o potpunom ukidanju funkcije predsjednika/predsjedništva uvodeći švajcarski model gdje šef vlade, tj. u našem slučaju predsjedavajući Vijeća ministara, ujedno vrši i funkciju predsjednika države, te je zastupa u državi i inostranstvu.

U slučaju da se naši političari ne mogu dogovoriti da ispoštuju preporuke Venecijanske komisije, tijela sa najvećim pravničkim autoritetom u Evropi, onda upozoravamo:
–    da uvođenje asimetričnog sistema izbora članova predsjedništva nikako nije moguće, jer ovako jako tijelo, kao što je predsjedništvo u ovom trenutku, mora biti birano direktnim izborom od strane građana, jer jedino tako ono crpi svoj demokratski legitimitet, i –    da ne postoji nikakav legitiman i opravdan razlog da građani Republike Srpske imaju pravo da biraju jednog člana direktno, a da je izbor dva člana iz Federacije prepušten političkim igrama u tom entitetu i da direktni izbor bude onemogućen građanima Federacije BiH.

Provedba presude Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine je ključni trenutak u postdejtonskom političkom razvoju Bosne i Hercegovine, te može značiti daljnu demokratizaciju političkog sistema, ali isto tako korak unazad. Kao organizacija civilnog društva, upozoravamo da provedba presude nikako ne smije biti izvršene bez daljne konsultacije šire akademske javnosti i civilnog sektora, kako bi se osiguralo najbolje moguće rješenje u ovom trenutku. Provedba presude nikako ne smije patiti od etničkih i/ili stranačkih interesa, tako što će se novim izbornim modalitetom za Predsjedništvo garantovati mjesto za neku od stranaka ili za neki od naroda. Buduće Predsjedništvo ili budući Predsjednik ili bilo koji treći model treba da bude tijelo ili rješenje u kojem će biti izabrani oni najbolji koji na najbolji način mogu da zastupaju interese svih građana, konstitutivnih naroda ali i onih koji ne pripadaju ni jednom od konstitutivnog naroda, a ne pojedinih naroda na pojedinim dijelovima BiH ili još gore, pojedinih stranaka. Pogrešan izbor od strane vodećih političkih stranaka može biti poguban za budućnost političkog sistema BiH.

Koalicija 143 nastala je iz potrebe da u komplikovanom bosanskohercegovačkom institucionalnom uređenju vlast približi narodu i učini je odgovornijom prema građanima/kama zagovarajući jasnije, transparentnije i efikasnije primjere upravljanja državom u svim njenim segmentima.
Koaliciju 143 čine slijedeće organizacije: UNSA Geto, Oštra Nula i Transparency International BiH (Banja Luka); Centar za građansku suradnju (Livno); Nansen Dialogue Centre (Mostar); Alternativni Klub (Trebinje); Biro za ljudska prava i Revolt (Tuzla); Asocijacija Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije, Akcija Građana, Centar za ljudska prava, Centar za zastupanje građanskih interesa, Zašto Ne, Pokret DOSTA!, Sarajevski otvoreni centar, Cure i Crvena (Sarajevo).

Posted by on 2012-07-17. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login