Prijedlog KPZ-a Kaonik: Regionalni azil za pse u krugu zatvora

psiKazneno popravni zavod Kaonik kod Busovače raspolaže sa 8 hektara zemljišta i tri velika magacina bivše JNA koji su pogodni za azil pasa. Potporu ideji za azil dali i predstavnici Vijeća Europe, ured u Sarajevu. Regionalni azil mogao bi zbirnuti pse lutalice iz najmanje dva kantona uz minimalne troškove.

Prilikom nedavnog posjeta kazneno popravnom zavodu Kaonik kod Busovače koji je poluotvorenog tipa vidjeli smo uvjete koje bi poželio svaki zatvorenik ne samo u BiH.

Zatvor raspolaže internet klubom, zubnom ordinacijom, prostorijom za molitve sve tri konfesije, teretanom, sportskim igralištima a zatvorenici slikaju, proizvode povrće, skupljaju sekundarne sirovine. Zatvor na Kaoniku se grije na obnovljive izvore energije.

Međutim, kako raspolaže sa osamdeset dunuma zemljišta i tri velika magacina bivše JNA koji su počeli propadati, upravitelj KPZ Marko Krišto došao je na ideju da na zatvorskom zemljištu otvori azil za napuštene pse.

“Problem koji je prisutan u svim općinama BiH kada je riječ o psima lutalicama mogao bi se djelimice riješiti adaptacijom ova tri objekta bivše JNA i nekim minimalnim ulaganjem u infrastrukturu na oko osamdeset dunuma zemljišta koje zatvor ne koristi. Mogao bi to u početku biti regionalni azil za pse lutalice Srednjobosnaskog i Zeničko-Dobojskog kantona a vremenom i šire. Prednost ove lokacije je što je izdvojena od naseljenog mjesta, imamo radnu snagu odnosno zatvorenike koji bi brinuli o psima a kako nam ostaje mnogo hrane, odnosno pomija ima li bi ih i čime hraniti” govori nam Marko Krišto dok obilazimo zapuštene vojne magacine”, kaže Krišto,

Na pitanje da li je ideju prenio vlastima, Krišto odgovara:

“Još uvijek je to samo ideja koja je realno ostvariva uz mininalna ulaganja. Istina iznio sam je i predstavnicima Vijeća Europe iz ureda u Sarajevu koji su nedavno bili u posjetu ovom kazneno-popravnom zavodu. Oduševili su se idejom i čak obećali pomoć ako je prihvate i domaće vlasti. Dakle za taj azil mogli bi dobiti i nešto sredstava iz IPA fondova. Mislim da ne treba ponavljati koliki je problem u ovoj zemlji što psi lutalice  napadaju ljude, žene, djecu a prošle godine je u Travniku djevojka bježeći od pasa lutalica izgubila život jer ju je udario automobil dok je pretrćavala magistralni put.”

Kanton središnja Bosna nema azil za napuštene pse a procjene veterinara su da u kantonu luta preko 5000 pasa.

Istina, jedno udruženje iz Bugojna bilo je formiralo azil za napuštene pse ispod srušene vile Branka Mikulića na Gorici, međutim to je bio vrlo neuvjetan i mali prostor u kojemu nije moglo boraviti ni deset pasa.

Hoće li aktualne vlasti riješiti ovaj gorući problem građanima barem dva kantona teško je reći. Ponuda iz KPZ Kaonik kod Busovača kako reče Marko Krišto je otvorena.

Posted by on 2014-07-24. Filed under Busovača, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login