Prijevremeni izbori u Češkoj će se održati u oktobru

Prag

Prag

Češki predsjednik Miloš Zeman sazvat će prijevremene izbore za 25 i 26. oktobar, ako Donji dom parlamenta bude raspušten u utorak, saopćio je njegov ured u petak, u pokušaju da okonča politički čorsokak koji je onemogućio donošenje političkih odluka u zemlji.

Očekuje se da Donji dom usvoji odluku o raspuštanju kako bi otvorio put za izbore nakon što je vladi premijera Jirija Rusnoka, dugogodišnjeg saveznika ljevičarskog Zemana, izglasano nepovjerenje u ovom mjesecu, prenosi Reuters.

Stranke su optužile Zemana da je pokušao da monopolizuje vlast imenujući Rusnoka mimo želja većine stranaka nakon što je prethodna vlada desnog centra podnijela osrtavku pod teretom špijunskog i korupcijskog skandala u junu.

Konzervtivna stranka TOP09, članica bivše vladajuće koalicije, pridružila se najvećim  ljevičarskim strankama – Socijaldemokratima i Komunistima – u podršci održavanju novih izbora, nakon što je glasanje o nepovjerenju pokazalo da desni centar više nema većinu zbog napuštanja stranki.

Glas TOP09 dat će prijedlogu o raspuštanju parlamenta potrebnu za ustavnu većinu za usvajanje te mjere.

U intervjuu za Halo Noviny, listu koji ima ima lične veze s Komunističkom partijom, Zeman je izjavio da je objavio mogući datum održavanja novih izbora zvog podrške Komunista ostalim strankama u glasanju nepovjerenja Rusnokovoj vladi.

Posted by on 2013-08-16. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login