Prirodne ljepote – ekonomska perspektiva BiH

Bosna i Hercegovina, turizamBiH stanovnicima zapadnih zemalja još uvijek nije dovoljno poznata kao atraktivna turistička destinacija. Na međunarodnom sajmu Tour Natur u Diseldorfu, posjetioci su se prvi put mogli upoznati sa bogatom ponudom BiH.

Rijeke, planine, jezera, staze za pješačenje i planinarenje – to su samo neke od atrakcija koje posjetiocima nudi Bosna i Hercegovina.

Adnan Vlajčić iz Turističkog udruženja Bosne i Hercegovine očekuje da će ova ponuda na Međunarodnom sajmu izletništva, planinarenja i aktivnog odmora (Tour Natur) privući pažnju ljubitelja prirode.

„Najveće bogastvo BiH su njene prirodne ljepote. Upravo zato ovdje Nijemcima iz tog ugla želimo prezentirati našu zemlju u kojoj još uvijek ima dosta netaknute prirode. Mnogi stranci koji su dolazili u BiH su rekli da je priroda fascinantna i da su se u to uvjerili kada su planinarili, vozili rafting ili montenbike.”

BiH je idelana za ljubitelje avanturističkog turizma jer ima i dobru ponudu i povoljne cijene.

“Imamo kombinaciju više kultura, religija, interesantnu historiju. U tome BiH prednjači u odnosu na ostale zemlje,“ ističe Vlajčić, prenosi Deutsce Welle.

Problem Bosne i Hercegovine nije u tome što nema gostiju, kažu iz Turističkog udruženja u BiH. Procjenjuje se da je turizam jedina privredna grana koja u BiH iz godine u godinu bilježi značajan porast. Turizam može značajno doprinijeti razvoju države ukoliko država bude podsticala razvoj ove privredne grane kaže Vlajčić.

“Turizam je nešto dugoročno. Veliki novac se ne može napraviti za godinu dvije. Tek će se isplatiti nakon nekih deset godina rada”, kaže on.

U BiH ne postoje institucije na državnom nivou koje bi se brinule o razvoju ove privredne grane. Trenutno je sve u rukama entiteskih i kantonalnih vlasti. Veliki doprinos razvoju turizma u BiH mogu dati i Bosanci i Hercegovci koji žive u inostranstvu, kaže Vlajčić.

“Kada bi svaki Bosanac i Hercegovac koji je živi u inostranstvu, a ima ih preko milion, doveo jednog prijatelja godišnje u BiH, to bi predstavljalo izuzetan rast.”

Interesovanje Nijemaca za turističku ponudu balkanskih zemalja je dugo vremena stagniralo. U posljednje vrijeme se to mijenja. Guenther Buchener već decenijama rado kampuje. Sa suprugom je već obišao Portugal, Španiju i Italiju. Kaže da je prije dvadeset godina bio u Hrvatskoj i Srbiji.

“Region mi se dopada i nadam se da ću uskoro ponovo krenuti u tom pravcu. Želio bih vidjeti i druge zemlje, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru”.

Na sajmu Tour Natur se BiH prezentira zajedno sa Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom i Albanijom.

“To ima svoje prednosti, jer mnogim strancima smo interesantniji kao region”, kaže Adnan Vlajčić i dodaje: “Rijetko koji gosti iz Evrope će se odlučiti da godišnji odmor provedu samo u BiH. Turisti obično žele vidjeti širi prostor bivše Jugoslavije. Ovo je dobar koncept da zajedno nastupamo s obzriom da imidž regije u Evropi nije dobar. Ovako, zajedničkim snagama u tome možemo uspjeti.”

Regionalni nastup balkanskih zemalja na sajmu Tour Natur finasira Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru dvogodišnjeg projekta pod nazivom Pomoć auto-kamp privredi zapadnog Balkana.

Koordinator projekta Jasmin Valjevac kaže da ova organizacija ima solidnu saradnju sa ministarstvima u BiH ali da to nije dovoljno.

“Nažalost, na državnom nivou ne postoji turistička organizacija koja bi objedinila ponudu što bi svakako izuzetno doprinijelo razvoju zemlje”, kaže on.

Posted by on 2011-09-05. Filed under Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login