Pritisak na Švicarsku da okonča spor sa Libijom

vizaEvropska komisija u srijedu je izvršila pritisak na Švicarsku, saopćivši da spor te zemlje s Libijom oko viza može oslabiti “ukupno jedinstvo” šengenskog prostora slobodnog putovanja.

Taj potez je uslijedio dan nakon što je Malta objavila namjeru da ne prihvati švicarski zahtjev upućen na 24 adrese šengenskih partnera o zadržavanju 188 libijskih zvaničnika – uključujući i čelnika te zemlje Moamera Gaddafija – na crnoj listi za izdavanje viza, prenosi DPA.

Glasnogovornik u Bruxellesu potvrdio je da je evropska povjerenica za unutrašnje poslove Cecilia Malmstrom pozvala švicarsku ministricu pravde Eveline Widmer-Schlumpf, tražeći od nje da “brzo okonča taj bilateralni spor koja može da podrije ukupnu koherentnost šengenskog sistema”.

Spor između Libije i Švicarske potiče iz 2008. godine kada je Gaddafijev sin Hanibal uhapšen u Ženevi, navodno zbog zlostavljanja svoje posluge.

Optužbe su kasnije povučene, ali se Libija osvetila hapšenjem dva Švicarca pod optužbama za kršenje viznog režima.

Kriza je dobila evropsku dimenziju početkom 2010.

Kada je Švicarska stavila Gaddafija i ostale vodeće zvaničnike na šengensku crnu listu, Libija je uzvratila tvrdeći da će prestati izdavati vize građanima svih zemalja iz šengenske zone.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-18. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login