Prodaje se imovina Livteksa

Livno

Livno

Stečajno vijeće Opštinskog suda u Livnu oglasilo je prodaju pokretne i nepokretne imovine bivše Fabrike vunenih tkanina “Livteks” u Livnu. Metodom javnog nadmetanja po početnoj cijeni od 8.812.000 KM ponuđena je prodaja proizvodne hale sa upravnom zgradom i pripadajućom infrastrukturom ukupne površine oko 18.000 kvadratnih metara.

Cijena imovine utvrđena je na osnovu procjene ovlaštenih sudskih vještaka, a prodaja će biti vršena sutra metodom usmenog javnog nadmetanja.

Na prodaju je ponuđena i proizvodna oprema, nedovršena proizvodnja i repromaterijal po početnoj cijeni od 2.087.000 KM, te zalihe gotove tekstilne robe, mašinska i stolarska radiona, vozni park, oprema za prodaju i sekundarne sirovine.

Pravo učešća na javnom nadmetanju imaju sva pravna i fizička lica koja prije početka nadmetanja uplate 10 odsto od početne cijene pokretne ili nepokretne imovine, a sva imovina prodaje se po sistemu “viđeno-kupljeno”, što znači da su isključene naknadne reklamacije.

Zahtjev za pokretanje stečajnog postupka “Livteksa” podnesen je 26. maja 2009. godine, jer ovo preduzeće više od dvije godine nije bilo aktivno, radnici su bili na čekanju, a transakcioni računi u bankama zbog višemilionskih dugovanja blokirani.

Prema nalazu ovlaštenih revizora, dugovanja “Livteksa” iznose više od sedam miliona KM, a zbog neizmirenih obaveza po osnovu poreza i doprinosa Poreska uprava FBiH blokirala je račune i imovinu ovog preduzeća.

Prije rata “Livteks” je zapošljavao oko 800 radnika, a nakon rata oko 150. Radnici koji su ostali bez posla potražuju 27 plata i radni staž koji im nije uvezan u posljednjih 15 godina.

Zbog višemilionskih neizmirenih obaveza prema državi, bankama, radnicima i drugim povjeriocima preduzeće nije privatizovano, a do pokretanja stečajnog postupka bilo je jedina fabrika za proizvodnju vunenih tkanina u BiH.

srna / bih-x.info

Posted by on 2010-03-14. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login