Profit British Petroleuma pao, plaća direktora porasla

Tony Hayward

Tony Hayward

Plata izvršnog direktora najveće evropske naftne firme po proizvodnji britanskog British Petroleuma (BP) Tonyja Haywarda povećana je prošle godine za 41 posto, iako je u isto vrijeme profit kompanije pao 45 posto.

Hayward je 2009. zaradio 4,01 milion funti (6,03 miliona dolara) na ime plate, bonusa u gotovini i udjela u dionicama, prema 2,85 miliona funti iz 2008. godine, prenio je Reuters.

Čelnica komisije za nagrade u BP-u DeAnne Julius navela je u godišnjem izvještaju kako je svrha povećanja plate da Hayward bude nagrađen za poboljšanje operativnih performansi kompanije.

British Petroleum je lani ostvario povećanje proizvodnje od četiri posto, za razliku od rivala čija je proizvodnja stagnirala, ali je neto profit toga energetskog giganta na godišnjoj razini opao zbog značajnog pojeftinjenja nafte i plina u odnosu na visoke cijene tih energenata iz 2008.

Tony Hayward ima gotovo istu platu kao izvršni direktor rivalskog Royal Dutch Shella Peter Voser, koji je 2009. zaradio šest miliona dolara, ali je na to radno mjesto došao tek u julu. Njegov prethodnik Jeroen van der Veer je 2008. zaradio 13 miliona dolara.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login