Proizvođači zadovoljni povećanjem poticaja za ovce i koze

Vlašić, ovcePovećanje poticaja sa 15 KM na 40 KM za proizvođače ovaca i koza, svakako pozdravljam i smatram da bi sve to moglo ići i više, obzirom da na prostorima Vlašića zima traje skoro osam mjeseci i da je to naša osnovna djelatnost – rekao je u nedjelju na Vlašiću Halil Sefer, jedan od izlagača na izložbi ovce “pramenke“ i sajma travničkog/vlašičkog sira “Gostilj 2013.”.

Dopremijer Federacije BiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović svečano je otvorio tu značajnu manifestaciju za razvoj domaće proizvodnje koja se održava u organizaciji Saveza opštinskih udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Srednjobosanskog kantona.

S ove izložbe i sajma šaljem apel našim vlastima na razini BiH: Riješite nam izvoz proizvoda ovih vrijednih proizvođača u EU i osigurajte nam da naši proizvođači mogu dobivati poticaje i iz fondova iz EU – rekao je prilikom otvaranja pomenutog sajma i izložbe dopremijer i ministar Ivanković Lijanović.

Ta manifestacija organizirana je uz podršku Vlade FBiH, Vlade SBK i Opštine Travnik, a svoje proizvode izlažu proizvođači iz Republike Srpske, USK-a i opština Srednje Bosne.

Travnik je definitivno najjača opština na ovim prostorima kad je u pitanju ovčarstvo i proizvodnja jagnjadi. Mi proizvodimo dvije vrste ovce pramenke. Posebno zahvaljujemo što smo u ovoj godini od Federalnog ministarstva poljoprivrede dobili povećanje poticaja za ovce sa 15 KM na 40 KM i mi ćemo uime Udruženja inzistirati da to u narednom periodu bude i više, da se ljudi uvode u sistem jer ova grana je perspektiva srednje Bosne – istakao je Junuz Brkić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika SBK-a.

U takmičarskog dijela sudjelovao je 41 izlagač vlašičkog i travničkog sira kao i dvije kategorije u kojima je 30 torova ovce „pramenke“.

Okrugli sto o temi “Animalna proizvodnja u generiranju novih vrijednosti” pobudila je veliko interesovanje proizvođača a prisutnima su se, osim federalnog dopremijera i ministra Ivankovića Lijanovića, obratili i načelnik Opštine Travnik Admir Hadžiemrić i resorni ministar u Vladi SBK-a Senad Selimović.

Bogat kulturno-zabavni program upotpunio je cjelokupnu sliku, a ambijent su uljepšali mladi iz kulturno-umjetničkih društava “Karaula” i “Skender Vakuf-Kneževo”.

Doajen bh. glumišta Josip Pejaković, na svoj način je dodatno ukrasio tu manifestaciju, a snažni i spretni vlašićani i njihovi gosti takmičili su se i u disciplinama povlačenja konopa, bacanju kugle i kamena, kao i u skoku u dalj, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Posted by on 2013-09-16. Filed under Kneževo (Skender Vakuf), Travnik, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login