Projekcijama filmova za učenike počinju 4. Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti

Manifestacija Dani BKC-a, kojima Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona obilježava 26 godina rada BKC TK i 69 godina od osnivanja Radničkiog doma “Moša Pijade”, počela je otvaranjem izložbe 12. Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature, a bit će nastavljena 4. Danima audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti, koji počinju sutra.

Tuzla, BiH. foto: Ajdin Kamber
Tuzla, BiH.

Manifestaciju, koju Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona već četvrtu godinu za redom jedini u Bosni i Hercegovini organizuje u ovom obliku, činit će projekcije bh. filmova za školsku populaciju, tuzlanska premijera dokumentarnog filma “Kvale”, te panel diskusija na kojoj će se govoriti o značaju festivala u razvoju bh. turizma.

Program u cjelini za cilj ima promociju i očuvanje audio-vizuelnog naslijeđa Bosne i Hercegovine iz prošlog vijeka, te promociju audio-vizuelne umjetnosti u današnjem vremenu kao podstrek autorima u stvaranju novih sadržaja koji ostaju novim generacijama.
Programi u okviru ove manifestacije počinju u srijedu 25. oktobra projekcijama za učenike škola iz Tuzlanskog kantona, kojima će u tri dana biti prikazani filmovi iz arhive bh. kinematografije poput filmova “Hanka”, “Magareće godine”, “Mačak pod šljemom”, “Konjuh planinom”, nagrađivani animirani filomovi bh. autora i dokumentarni filmovi nastali na širem području sjeveroistočne Bosne u periodu 1950. – 1971. godine. Da je manifestacija već sada ispunila svoju svrhu govori podatak da su škole pokazale veliko interesovanje i da je više od polovine ponuđenih projekcija nekoliko dana prije početka manifestacije u potpunosti rezervisano od više osnovnih i srednjih škola iz Tuzle. U saradnji sa Centrom za kulturu „Ahmed Muradbegović“ iz Gradačca dio filmova iz bh. kinematografije će biti prikazan i učenicima iz tog grada.

Dokumentarni film “Kvale” (2023) o životu Nisveta Džanke, nakon premijere u Sarajevu, u okviru ove manifestacije bit će prikazan i u Tuzli. Film autora Bojana Filipovića, rađenog u produkciji FIST Sarajevo govori o životu legendarnog bh. novinara kojeg većina građana Bosne i Hercegovine pamti kao autora i voditelja tv serijala “Pozitivna geografija”. Namjera ekipe iz produkcije FIST, koja je radila i Džankinu „Pozitivnu geografiju“, bila je da ovim filmom od zaborava sačuva sjećanje na karizmatičnog novinara čija zanimljiva životna priča završava u Tuzli, gradu gdje je proveo jedan period života i preminuo 2012. godine. Dijelovi ovog dokumentarnog filma su snimani i u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona, gdje će film „Kvale“ biti prikazan u četvrtak 26. oktobra 2023. godine sa početkom u 18.30 sati. Ulaz na projekciju filma je slobodan.

„Festivali kao turistički potencijal Bosne i Hercegovine“ bit će tema panel diskusije koja će u okviru 4. Dana audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti 3. novembra 2023. godine biti organizovana u saradnji JU BKC TK, Turističke zajednice TK i Savremene umjetničke škole u Tuzli. Panel diskusija će okupiti učesnike iz oblasti turizma, kulture, filma, obrazovanja, medija i drugih oblasti bliskih temi, koji će dati svoj doprinos u određivanju smjernica i ideja koji bi ujedinili kreativnu, audio-vizuelnu i kulturnu industriju i turizam u potencijalnim zajedničkim projektima.

Dane audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti JU BKC TK realizuje pod poktoviteljstvom Turističke zajednice TK-a i u partnerstvu za Filmskim centrom Sarajevo, Savremenom umjetničkom školom Tuzla i Centrom za kulturu „Ahmed Muradbegović“ iz Gradačca.

Posted by on 2023-10-24. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login