Promocija nove knjige Ivana Lovrenovića

Knjiga Ivana Lovrenovića „Bosanski križ. Kršćanski nadgrobni spomenici iz razdoblja turske vlasti” bit će predstavljena 18. marta u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru u Sarajevu.

knjige, čitanjeKnjiga je objavljena u nakladi Svjetla riječi. Predstavit će je fra Miro Jelečević, profesor na Franjevačkoj teologiji Sarajevo, Snježana Mutapčić, povjesničarka umjetnosti, i Ivan Lovrenović, autor.

Ovo djelo bogato je ilustrirano fotografijama spomenika s dvadesetak lokaliteta, a namjera mu je, kako kaže autor, da se pobudi zanimanje za staru kršćansku nadgrobnu skulpturu iz osmanskoga doba, koja je jedan od najautohtonijih kulturno-povijesnih znakova i vrijednosti stare Bosne, a danas leži zanemarena i neprimijećena, izložena propadanju, uništenju i zaboravu.

Riječ je o uspravnim spomenicima različitih veličina i podvrsta koje su najčešće izvedene iz osnovnog oblika, što neizravno sugerira čovjekoliku i kristoliku figuru u isti mah, saopćeno je iz Franjevačke informativne agencije (FIA).

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-16. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login