Promocija poezije Ahmeda Burića

Promocija knjige poezije “Posljednje suze nafte i krvi “, bh. književnika i novinara Ahmeda Burića, bit će održana 16. marta u prostoru Art Depoa Ars Aevi.

Burić AhmedU programu promocije će učestvovati: književnik i novinar Mile Stojić, pjesnik Hadžem Hajdarević, muzičar Damir Imamović i likovni umjetnik Fikret Libovac.

O zbirci pjesama “Posljednje suze nafte i krvi” Ervin Jahić, pjesnik, esejist i urednik časopisa za pjesničku praksu “Poezija” je zapisao da autor dominantno piše ironične stihovne sastavke o novoj seobi naroda, o svijetu kojem ravnaju ideologije i ispraznost, zbog novca i korporativni kapital.

O samoj promociji, te svojoj novoj knjizi Burić je izjavio:

-Radi se o promociji za koju smo htjeli da se unekoliko razlikuje od većine onih kojima inače prisustvujemo. Pored kolega Stojića i Hajdarevića, tu su i muzičar Damir Imamović koji će izvesti neke od kompozicija i akademski kipar Fikret Libovac, koji će pokazati svoje radove. Time smo, zapravo, htjeli pokazati nivo srodnosti različitih umjetnosti, i uvjetno rečeno, nivo dijeljenja poetike, kaže Burić.

Govoreći o samoj knjizi “Posljednje suze nafte i krvi” autor kaže:

-To je, prevashodno, knjiga o bolu, onom svakodnevnom i, naravno, o tome što je svijet postao u posljednjih nekoliko godina. Ukoliko se u njoj našlo i nešto lijepog, niko sretniji od mene. Uvijek mi na pamet pada onaj Milošev stih “što je poezija koja ne spašava narode i ljude?” Može zazvučati patetično, ali ako će moja poezija barem jednoj duši ponuditi kratko utočište ili ponukati na način razmišljanja, osvijetliti neku pojavu ili stvar na drugi način – njezin je cilj ispunjen.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-15. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login