Promovisana knjiga “Mundijal kroz istoriju”

knjigaU sarajevskoj knjižari Buybook u četvrtak je održana promocija knjige „Mundijal kroz istoriju“ autora Borisa Latinovića.

Knjiga govori o svjetskim prvenstvima od 1930. i najavljuje ovo posljednje koje se trenutno igra u Brazilu. To je istorija fudbala u malom, sažeta između dvije korice.

Promotori knjige bili su Damir Uzunović i Sabahudin Topalbećirević.

Ova knjiga, kako je naveo Latinović, ima prevashodni cilj da mlađu populaciju upozna, a stariju podsjeti i bar na momente vrati na najzanimljivije detalje sa svih prethodnih devetnaest svjetskih prvenstava, kao i da se dotakne ovog dvadesetog Mundijala.

Uzunović je dodao da će na najvećem dobitku biti mladi koji uz ovu knjigu dobijaju priliku da saznaju zašto je fudbal najvažnija sporedna stvar na svijetu. Vjerovatno će, po njegovim riječima, Latinović napisati i dodatni dio, prilog sa ovogodišnjeg Mundijala.

– Iako danas dominiraju on-line mediji i društvene mreže, mislim da nam trebaju ovakve knjige iz prostog razloga što one ostaju kao dokument, kao prisjećanje na svjetske šampionate uz korektne opise koje je dao autor – kazao je Topalbećirević.

Knjiga je pisana jednostavnim jezikom i ostaje važan dokument, a promotori očekuju da će Latinović imati dovoljno materijala da pripremi i prilog o tome šta se dešavalo na ovom prvenstvu u Brazilu jer se, kako kažu, nakon rezultata 7:1 Njemačke i Brazila, samo o tome može napraviti jedna dobra knjiga.

Što se tiče učešća BiH na ovom mundijalu, Latinović je kazao da je zadovoljan jer smo pokazali da smo hrabra nacija koja je pokazala zube jednoj Argentini koja sada igra u finalu i možda postane novi svjetski šampion.

Latinović je dodao da je prikupljanje materijala za knjigu bio zahtjevan posao, te da ju je pisao više od dvije godine, dok je više od 20 godina skupljao različitu literaturu i priloge vezane za svjetsko prvenstvo u fudbalu da bi to objedinio u ovoj knjizi.

– Nadam se da sam uradio dobar posao, a namjera mi je bila da napravim jedan subjektivan mozaik informacija o svjetskim prvenstvima, te da svaka utakmica koja je igrana na završnim mundijalskim smotrama bude popraćena u knjizi – kazao je Latinović.

Posted by on 2014-07-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login