Propast eura je propast Evrope

EU, EuroFrancuska i Njemačka su odlučne da sačuvaju stabilnost eurozone, jer bi neuspjeh označio propast Evrope, izjavio je danas francuski ministar vanjskih poslova Alan Juppe.

“Nećemo prihvatiti kolaps eurozone. To bio bio kolaps Evrope”, rekao je Juppe novinarima na sastanku međunarodnog Vijeća za vanjske odnose u New Yorku.

Međunarodni kreditori upozorili su danas Grčku da mora da smanji broj zaposlenih u javnom sektoru i poboljša naplatu poreza kako bi izbjegla bankrot u nerednih nekoliko sedmica.

Analitičari smatraju da bi bankrot Grčke mogao da dovede do izbacivanja te zemlje iz eurozone i ugrozi opstanak zajedničke evropske valute.

Predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Grčkoj ukazao je na korake koje Vlada u Atini mora da preduzme da bi osigurala nastavak dobijanja međunarodne finansijske pomoći sljedećeg mjeseca.

Tokom dana biće održana telefonska konferencija između grčkog ministra finansija Evangelosa Venizelosa i visokih zvaničnika EU i MMF-a.

Venizelos je ranije izjavio da će Grčka učiniti sve što je neophodno da bi dobila dodatna sredstva, ali da neće dozvoliti da bude žrtveno jagnje političara koji upravljaju eurozonom.

Akcije na evropskim berzama i kurs eura značajno su oslabili zbog straha od bankrota Grčke i eventualnog neuspjeha u razgovorima evropskih ministara finansija o spasavanju Grčke, kao i zbog još jednog regionalnog izbornog poraza stranke njemačke kancelarke Angele Merkel.

Posted by on 2011-09-20. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login