Prosječnom građaninu Srbije Milošević duguje 57.000 eura

slobodan milosevicEkonomisti Srbije su izračunali da prosječnom zaposlenom građaninu Srbije bivši predsjednik Slobodan Milošević “duguje” 57.331 eura, a prosječnom penzioneru 35.191 euro.

“Press” navodi da je ta cifra izračunata na osnovu razlike između potencijalnih plata i penzija koje bi bile ostvarene da je Srbija prije dvije decenije krenula u reforme, a ne, kako piše, u rat. Privreda Srbije bi, prema riječima urednika sajta Ekonomija.org Miroslava Zdravkovića, bez Miloševića bila dva puta veća. Prema njegovim riječima, Srbija je od 1990. do 2008. izgubila 15 godišnjih BDP-a iz 1989. godine. Slažući se sa tim procjenama, saradnik Instituta za evropske studije Goran Nikolić je rekao za “Press” da je prosječan građanin Srbije uskraćen za dvosoban stan.

Uz to, “da je u Srbiji zavladala demokratska vlast početkom 1990-ih, Srbija bi u EU najvjerovatnije ušla zajedno sa Českom i drugim istočnoevropskim zemljama” smatra Nikolić. On je ocijenio da Jugoslavija ne bi mogla da opstane zbog loših odnosa Srbije sa BiH i Hrvatskom i zbog “političkog opterećenja” na Kosovu.

Uz miran raspad Jugoslavije, prema tom scenariju, “Srbija bi izgubila istočno trzište gdje je odlazilo oko 35 odsto izvoza, ali sa druge strane, Beograd bi vjerovatno bio ekonomski centar ovog dijela Evrope, umjesto Budimpešte”, rekao je Nikolić.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-15. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login