Protest u Beogradu: Dan sjećanja na Srebrenicu

Beograd,  SrebrenicaU centru Beogradu u srijedu je održan protest na kojem je nekoliko nevladinih udruženja zatražilo od vlasti da 11. jula u Srbiji proglase Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Protest ispred zgrade Predsjedništva Srbije, u kojoj je kancelarija predsjednika Tomislava Nikolića, organizovala su udruženja Žene u crnom, Helsinški odbor, Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM), Inicijativa mladih za ljudska prava i još oko 30 organizacija, čiji je zahtjev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom.

“Uvjerili smo se da predsjedništvo, vlada i skupština Srbije nemaju nikakvu volju ni moralni kapacitet da proglase 11. jula danom sjećanja na genocid, što potvrđuje da je sve što oni govore samo retorički”, rekla je agenciji Beta Staša Zajević iz organizacije Žene u crnom.

Zabraniti poricanje genocida u Srbiji

Marko Ilić iz Inicijative mladih za ljudska prava kaže da je svrha protesta “skrenuti pažnju” javnosti, da se genocid nikada više ne bi mogao ponoviti.

“Poenta okupljanja je i da se poricanje genocida proglasi krivičnim djelom, kao što je i poricanje holokausta”, rekao je Ilić.

Izvršna direktorica Helsinškog odbora (HO) Izabela Kisić istakla je da proglašenje dana sjećanja na genocid predstavlja “jedini način da Srbija pokaže da se distancira od prošlosti devedesetih” i da “isprike koja smo do sada čuli ostaju prazne” bez konkretnog djelovanja.

Istovremeno, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u tehničkom mandatu Esad Džudžević zatražio je od premijera Srbije Ivice Dačića da se 11. jula, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglasi i obilježava kao dan žalosti i u Srbiji, čime bi pokazao i predatost evropskoj budućnosti Srbije.

Naime, Evropski parlament je u januaru 2009. usvojio odluku kojom je pozvao Evropsku uniju da 11. jula proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Posted by on 2013-07-11. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login