Protesti u Švedskoj, traži se ostavka Carla Bildta

Carl Bildt

Carl Bildt

U subotu u 13 sati širom Švedske organizuju se mirni protesti protiv Carla Bildta, ministra vanjskih poslova Švedske, te se traži njegova ostavka.

Protesti se organizuju u svim većim švedskim gradovima (Stockholm, Geteborg, Malmö, Borås, Helsinborg), saopćeno je iz Ureda za informisanje Stranke dijaspore BiH.

U saopćenju se navodi da se protestima želi skrenuti pažnja javnosti na ulogu Bildta kao člana Upravnog odbora Lunds Oils Company, firme koja je optužena za zločin protiv čovječnosti i koja je poslovno veoma aktivna u Africi, prije svega u Etiopiji.

“Poznata je sramotna uloga ministra vanjskih poslova u vrijeme srebreničke tragedije kada je 15. jula mirno sjedio na ručku s Miloševićem, Mladićem i drugim ratnim zločincima, samo 50 km dalje od mjesta zločina”, ističe se u saopćenju.

Do danas, dodaje se, Carl Bildt se nije udostojio da, kao jedan od najodgovornijih moćnika UN-a skine veo tajne s tog sastanka niti da progovori o svojoj odgovornosti.

Stranka dijaspore BiH podržava zahtjeve organizatora za njegovom smjenom te poziva sve svoje simpatizere da svojim izlaskom podrže današnji miting.

Posted by on 2012-01-14. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login