Protiv Facebooka: Najveća kolektivna tužba u historiji Evrope

Facebook

Regionalni sud u Beču priprema se za saslušanje protiv kompanije Facebook u najvećoj kolektivnoj tužbi ikada podnesenoj u Evropi zbog narušavanja privatnosti.

Blizu 25.000 korisnika podnijelo je tužbu protiv ove društvene mreže, zbog ilegalnog prikupljanja i prenošenja ličnih informacija, špijuniranja uobičajenih navika korisnika prilikom pretraživanja na internetu i navodnog učestvovanja u špijunskom programu američke Nacionalne sigurnosne agencije pod nazivom “PRISM”.

Menadžment kompanije Facebook još uvijek nije dao komentar na slučaj.

Korisnici su podnijeli tužbu protiv Facebooka čije je sjedište u Dublinu, a koja registrira račune svih korisnika izvan Sjedinjenih Američkih Država, što je blizu 1,35 milijardi ljudi, odnosno 80 posto Facebook profila.

Primjena presude

Slučaj je podnesen sudu u Beču, a sve zemlje Evropske unije primorane su primijeniti pravosnažnu presudu koja je donesena u bilo kojoj od zemalja članica.

Svaki od tužioca traži simboličnu novčanu kompenzaciju u iznosu od 500 eura, želeći tako pokazati da sudskom odlukom ne želi izvući novčanu korist, već ukazati na kršenje fundamentalnih ljudskih prava.

Mnoge američke internet kompanije, među kojima je i Facebook, dozvolile su američkoj vladi da pristupi korisničkim podacima korisnika u Evropi u cilju efikasnije provedbe zakona i špijunaže u antiterorističke svrhe.

Vjeruje se da se time krši zakon o privatnosti u Evropskoj uniji.

Posted by on 2015-04-11. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login