Protivustavno nametanje ćirilice u RS?

ćirilica

ćirilica

U Republici Srpskoj u pripremi je Zakon o ćirilici kojim bi ovo pismo trebalo biti nоrmirаno kао glаvnо u tom bh. entitetu. Iako se još ne može tačno reći šta ovaj zakon zapravo donosi, bošnjački i hrvatski zvaničnici upozoravaju da bi se time mogli prekršiti Ustavi BiH i RS s obzirom da su i ćirilica i latinica ravnopravna pisma.

“Formirana je radna grupa. Ministarstvo prosvete će biti predlagač ovog zakona. Okupljeni su brojni stručnjaci koji trebaju dati svoj doprinos pri izradi ovako važnog zakona. U svakom slučaju, suština je jasna iz samih napora”, kazala je premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, potvrdio je da su u toku pripreme za izradu ovog zakona.

“Da je lako napraviti takav zakon Srbija bi ga napravila za mjesec dana. Oni rade na tom zakonu skoro dvije godine i još uvijek nije prošao skupštinsku proceduru. Znači da određenih nedoumica ima. Mi ovdje imamo pripremu, a ta priprema je krenula od formiranja radne grupe, u kojoj su stručnjaci za jezik i pravnici, i taj zakon sigurno će se raditi dugo”, kaže Malešević.

Bošnjački predstavnici u Republici Srpskoj upozoravaju da su najave usvajanja zakona kojim bi ćirilica bila normirana kao glavno pismo neustavne, s obzirom da su ćirilica i latinica i državnim a i ustavima entiteta ravnopravna pisma.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS iz reda bošnjačkog naroda Kemo Čamdžija smatra da bi se donošenjem ovog zakona samo favorizovao jezik srpskog naroda i jedno pismo – ćirilica.

“To je apsolutno nedopustivo. Ne može samo ćirilica biti glavno pismo s obzirom da druga dva konstitutivna naroda u BiH (Bošnjaci i Hrvati) preferiraju latinično pismo, jer bi to bilo kršenje Ustava BiH i Ustava Republike Srpske. Mislim da su to samo predizborni trikovi kako bi se javnost uzburkala i dobili više glasova na zagovaranju etnički čistih prostora, mada to jeste nastavak neostvareni ratnih ciljeva agresije na BiH”, kaže Čamdžija.

Tomislav Tomljanović, član kluba Hrvata u Vijeću naroda RS, takođe smatra da nema ustavne utemeljenosti za donošenje jednog ovakvog zakona.

“Pošto je Ustavom RS člankom 7. propisano da su tri jezika i dva pisma ravnopravni i to do sada na žalost nije normirano nekim normalnim zakonom da se vidi šta to znači. Sada se ide u drugu krajnost, želi se staviti u prioritet jedan od ta tri službena jezika i jedno pismo. Ja naravno nemam ništa protiv da Srbi uče svoj jezik ako hoće 15 sati nedeljno. To nije nešto što daje nekome pravo da proglasi jedini službeni jezik ili pismo. Šta to znači ? Da li ću ja ako ne znam ćirilicu biti kažnjen nekim mjerama?”, pita Tomljanović.

Ministar prosvete i kulture RS Dane Malešević, s druge strane, kaže da Zakon o ćirilici neće biti rađen sa ciljem da on u skupštinskoj proceduri ili pred Ustavnim sudom bude oboren.

“I tako ćemo ga i raditi. Šta će on sadržavati to bi bilo neozbiljno s moje strane da govorim”, rekao je Malešević.

Prema riječima Čamdžija, Klub Bošnjaka sigurno neće podržati ovaj zakon kada dođe u Vijeće naroda.

“Klub Bošnjaka sigurno neće dozvoliti ovakav zakon i mi ga nećemo prihvatiti”, naglasio je Čamdžija.

Na pitanje zbog čega se ovaj zakon priprema, Malešević je odgovorio:

“Prošetajte kroz grad Banjaluku pa vidite koliko ima ćirilice a koliko latinice iako su ravnopravna pisma po Ustavu. Prođite Rusijom pa vidite koliko ima ćirilice.”

To što brojne radnje ili ugostiteljski objekti koriste engleska imena koja se moraju pisati latinicom spada u jednu drugu oblast koju političari iz RS teško mogu shvatiti opterećeni nametanjem priče o ugroženosti Srba, srpskog jezika i ćirilice. Jer, da bi se srpska ćirilica nametnula treba i dosta raditi, a ne samo pričati. Najbolji primjer za to je internet, gdje je ruska ćirilica drugo najzastupljenije pismo na svijetu poslije engleskog alfabeta, a ispred japanskog, kineskog i ostalih pisama.

Posted by on 2018-08-12. Filed under Banja Luka, Bijeljina, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login