Prva zajednička predstava Pozorišta i Kazališta u Mostaru

Mostar Mostarska publika burnim aplauzom pozdravila je glumce Sašu Oručevića i Roberta Pehara nakon premijere predstave “‘Ajmo na fuka”, prvog zajedničkog projekta Narodnog pozorišta Mostar i Hrvatskog kazališta u ovom gradu.

Predstva je održana u četvrtak navečer u Narodnom pozorištu, a scenarij i režiju potpisuje Dragan Komadina.

Komadina je u izjavi za Anadoliju kazao kako je premijera imala posebnu svježinu, jer je naišla na dobar prijem mostarske publike.

“Presretan sam da sam darovao ovu predstavu mome gradu. Ovo je moja prva predstava u mom gradu i o mojim problemima”, rekao je Komadina, dodavši da želi podijeliti te osjećaje s kulturnom javnosti ne samo u Bosni i Hercegovini, već i cijeloj regiji.

Kafa na liniji razdvajanja

“Zašto ne i za našu dijasporu, ako se ukaže prilika, i izvan područja bivše Jugoslavije”, kazao je, naglasivši kako smatra da je predstava itekako laka za gostovanja.

Na pitanje koliko je teško biti i scenarista i i režiser, Komadina kaže da je to jedino moguće u uvjetima kakvi su u Mostaru, jer klasičnom metodom teško bi bilo postići onaj nužni umjetnički šarm koji će se dopasti mostarskoj publici.

Otkrio je kako je tekst, zapravo, nastajao na probama s glumcima Oručevićem i Peharom tako što je svako od njih u replike unosio vlastiti doživljaj dramske situacije.

Predstava prati životne priče pripadnika Armije Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane, sve njihove sličnosti i različitosti.

Značajan dio drame događa se i nakon što su vojnici poginuli dok je jedan drugom na ratnoj liniji razdvajanja donosio kafu.

Posted by on 2015-02-21. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login