Prvi dan Ramazana i prvi dan posta je u ponedjeljak, 1. augusta 2011

RamazanPrema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, prvi dan Ramazana i prvi dan posta je u ponedjeljak, 1. augusta 2011. Prva teravija je u nedjelju, 31. jula. Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić će prvu teraviju klanjati u Begovoj džamiji u Sarajevu. U skladu s Hanefijskim mezhebom i prema tradiciji u BiH i ove godine će se te- ravih – namaz klanjati 20 rekata.

Su- geriše se da se klanja prema Takvimu. Kako bi se mjesec ramazan što potpunije proveo u ibadetu i drugim dobrim djelima Rijaset je pripremio program ramazanskih aktivnosti. U Sarajevu, centralni programi će se održavati u Gazi Husrev begovoj džamiji, a sastojat će se od učenja Kur-ana, vazova, mukabela, itikafa. Posebni programi će se pripremiti za 17. i 27 noć ramazana.

U pojedinim džamijama u Sarajevu, teravih namaz će se klanjati hatmom. I u većini drugih džamija učit će se mukabele, održavati vazovi i pripremati drugi prigodni programi. Posebnu pažnju Islamska zajednica u BiH tokom ramazana poklanja akciji zekjata i sadekatu-l-fitra od kojih zavisi izdržavanje njenih odgojno-obrazovnih ustanova.

Posted by on 2011-07-31. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login