Psorijaza

Psorijaza

Psorijaza

Psorijaza je hronična bolest kože, čije su osnovne manifestacije pojava crvenila na koži (eritem) i ljuštenje kože (deskvamacija).

Zavisno o težine bolest može zahvatiti samo pojedine dijelove kože i tako ostati tokom cijelog života, ali se može proširiti i na cijelo tijelo. Bolest najčešće zahvaća kožu lakta, koljena i vlasišta, iako se često može uočiti i na trupu pacijenata.

Psorijaza se najčešće javlja kod odraslih osoba od 20 do 40 godina starosti, a rijetki su slučajevi pojavljivanja kod djece i starijih ljudi.

Uzroci bolesti

Postoji više potencijalnih uzročnika ove bolesti, kao što je poremećaj metabolizma kože, ali se u prvom redu naglašava kako je za psorijazu vrlo bitan nasljedni faktor, jer je dokazano kako obolijevaju osobe kod kojih neki članovi porodice imaju tu bolest.

Psorijaza nije zarazna bolest, a može biti manje ili više izražena. Postoje određeni faktori koji utiču na pogoršavanje bolesti i to su: virusne i bakterijske infekcije, određeni lijekovi, stres, ozljede, nedostatak vitamina i pretjerana konzumacija alkohola.

Klinička slika bolesti

Promjene mogu zahvatiti samo nekoliko mjesta na koži, ali i velike površine kože. Na koži se primjećuju crvene zadebljale mrlje, koje vremenom po sebi imaju i bijele suhe ljuske, različitih oblika i veličina. Neki pacijenti se žale i na bolove i tumefakciju u zglobovima, što može biti znak artropatskog oblika psorijaze.

Karakteristika ove bolesti je da se pojavljuje i prolazi u ciklusima, odnosno u nekim periodima su promjene na koži vrlo male, dok postoje periodi kada se stanje pogoršava i povećava broj kožnih lezija.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza se temelji na anamnezi, kliničkoj slici i pregledu pacijenta, ali je neophodno uraditi i patohistološke nalaze, kako bi se potvrdila dijagnoza.

Za terapiju je neophodno izazvati ljuštenje na lezijama, što se najčešće postiže kremama s salicilnom kiselinom, a nakon toga se mjesta lezija tretiraju cignolinom i crisarobinom. Kombinovanje krema na bazi katrana i izlaganje sunčevoj svjetlosti, mogu se postići dobri rezultati u liječenju. Za liječenje se propisuju i masti na bazi kortikosteroida, koje su se također pokazale efikasnim u liječenju ove bolesti.

Fototerapija je još jedan uspješan način liječenja psorijaze, koji se koristi zadnjih godina. Pacijentima se propisuje i retinoična kiselina i fotokemoterapija, koja se obavlja isključivo uz prisutnost i kontrolu specijalista dermatologa.

U svakom slučaju, pacijenti oboljeli od psorijaze moraju voditi zdrav i umjeren život, bez stresa i održavati dobru higijenu, kako bi se bolest što rjeđe i što manje pojavljivala.

Posted by on 2010-03-14. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login