Pušači ‘podebljali’ prihode za više od 3,5 milijardi KM

pušenjeViše od 3,5 milijardi KM prikupljeno je u BiH u posljednjih sedam godina po osnovu akciza na duhan i duhanske prerađevine.

Samo tokom 2012, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, prikupljeno je 758,4 miliona KM, a pretpostavlja se da će istu cifru, ili nešto veću, pušači da ‘nagomilaju’ i ove godine.

Borci protiv otrovnog dima pitaju se koliko je od tog novca otišlo institucijama koje rade na smanjenju broja pušača, te na saniranju posljedica koje cigarete izazivaju.

“Pitanje je koliko je novca otišlo u zdravstvene tokove. Druge zemlje značajne cifre odvajaju za liječenje ljudi koji su oboljeli od pušačkih bolesti. Potom, jedan dio novca, koji se u tim državama prikupi kroz prodaju cigareta ide za kampanje za borbu protiv pušenja, a treći dio ide u fondove za liječenje drugih bolesti”, kaže Darko Marković, nacionalni koordinator za kontrolu duhana RS.

Aida Ramić-Čatak, koordinator za kontrolu duvana Zavoda za javno zdravstvo FBiH, nije zadovoljna jer se za prevenciju odvaja malo novca, pišu Nezavisne novine.

“Na jednoj nedavno održanoj konferenciji zaključak je bio da ogromna količina novca u BiH bude prikupljena kroz prodaju cigareta, a zaključeno je da bi jedan dio od tog novca trebalo da bude preusmjeren za kampanje i slične aktivnosti čiji je cilj borba protiv pušenja”, naglašava Aida Ramić-Čatak.

Ona precizira da bi zdravstveni sektor putem kampanja mogao da utiče na nepušače da ne postanu pušači, a na one koji to jesu da ‘bace’ cigarete, ali i dodaje da je za takve akcije potreban novac.

U UIO BiH pojašnjavaju da prihod od akciza, zajedno sa novcem prikupljenim od PDV-a, carine i putarina, ide na jedinstveni račun, a potom slijedi raspodjela.

Prvo budu odvojena sredstva za povrat PDV-a, a potom za finansiranje institucija BiH.

Ostatak novca dijeli se entitetima i Brčko distriktu.

Sudeći po izjavama nacionalnih koordinatora, nisu zadovoljni iznosom koji entiteti, odnosno distrikt odvajaju za borbu protiv pušenja, ali svakako podržavaju to što su akcize na duhan sve veće, jer, pojašnjavaju, skuplje cigarete smanjuju broj pušača.

Inače, ovih dana je spomenuta mogućnost da, eventualno, budu povećane akcize na duhan i alkohol, a taj novac da bude preusmjeren u zdravstvo, ali takva zamisao, po svemu sudeći, ne bi mogla uskoro da se realizuje.

“Ukoliko bi se željelo ići u povećanje akciza ili posebnih poreza, morale bi da budu usvojene izmjene i dopune Zakona o akcizama u BiH, što znači da bi inicijativa morala stići na Upravni odbor UIO.

Nakon toga eventualne izmjene i dopune u smislu povećanja akciza na neke proizvode bile bi upućene prema Vijeću ministira BiH i potom u Parlamentarnu skupštinu BiH na usvajanje”, pojašnjava Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Posted by on 2013-01-30. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login