Pussy Riot Theatre, “Dani pobune” u Sarajevu

Pussy Riot Theatre

Pussy Riot Theatre

Predstava Pussy Riot teatra, “Dani pobune”, odigraće se u Amfiteatru Doma Mladih, Sarajevo, 26. maja, sa početkom u 20:30 sati.

“Dani pobune” su muzičko – teatarski komad u trajanju od sat vremena, zasnovan na knjizi članice Pussy Riota, Marie Alyokhine, koja je njena lična priča o Pussy Riot-u, ukjučujući njihove protestne akcije, skrivanje od policije, uhićenje, moskovski zatvor, policijska ispitivanja i suđenje. Knjiga će biti objavljena u septembru ove godine u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, a brojni urednici, izdavači i ljudi poput Patti Smith već su je ocijenili kao “otkriće”.

U predstavi osim Marije Alyokhine učestvuju i Kyril Masheka, Nastya (jedna od bivših liderica Pussy Riota) i Max koji čine muzički duo AWOTT (Asian Women On The Telephone), kao i Olga Borisova – još jedna članica Pussy Riota. Ovaj projekat producirao je Alexander Cheparukhin, a predstavu je režirao Yury Muravitsky – jedan od vodećih ruskih pozorišnih režisera i dobitnik “Zlatne maske”, godišnje pozorišne nagrade u Rusiji.

Pussy Riot je ruski protestni umjetnički kolektiv nastao 2011. godine kao provokativni guerila punk-rock performans izvođen nenajavljeno na neobičnim mjestima, a bavio se temama poput feminizma, LGBT prava i posebno Vladimirom Putinom kojeg ova grupa smatra diktatorom. Globalnu pažnju su privukli izvođenjem performansa u moskovskoj katedrali Krista spasitelja početkom 2012. godine, zbog čega su bile uhapšene i procesuirane.

Cijena ulaznice je 10 KM.

Uloge tumače:
Maria Alyokhina
Kiryl Masheka
Nastya and Maх of AWOTT band (Asian Women of The Telephone)

Urednica teksta: Olga Borisova
VJ & video: Vasily Bogatov
Video: Taisiya Krughovykh
Producent: Alexander Cheparukhin
Režija: Yury Muravitsky

Posted by on 2017-05-18. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login