Putovanja talgo vozovima komfornija i skuplja, ali ne i kraća

talgo, voz, BiHModerni talgo vozovi najkasnije do sredine ove godine počeće voziti od Sarajeva do Zagreba, Beograda i Budimpešte, ali će poboljšani kvalitet putovanja pratiti i skuplje karte, saznaje se u “Željeznicama FBiH”.

“Cijena usluge prevoza talgo vozom stvar je dogovora željezničkih kompanija preko čijih pruga će saobraćati ovaj voz. Mi želimo biti što konkurentniji i omogućiti svojim putnicima da putuju po što povoljnijim uvjetima, ali cijene ne zavise samo od nas. Za pretpostaviti je da će cijene biti malo više s obzirom na to da će kvalitet prevoza biti mnogo bolji”, kazala je Senka Racić, glasnogovornica “Željeznica FBiH”, pišu Nezavisne novine.

Po trenutnom cjenovniku, povratna karta iz Sarajeva za Zagreb iznosi 94 KM, za Beograd 61 KM, dok je povratna karta za Budimpeštu 109 KM.

Za nabavku devet talgo garnitura za ŽFBiH potpisan je kreditni ugovor s Vladom Španije vrijedan 66,7 miliona eura. Prvi talgo vozovi su u BiH došli 2010. godine, a u nekoliko navrata dosad su probijani rokovi za početak vožnje ovih vozova.

Iz ŽFBiH je saopšteno da je procedura dobijanja dozvole u Hrvatskoj u finalnoj fazi, te da se očekuje da će i Srbija i Mađarska u što skorije vrijeme izdati dozvolu za saobraćanje na njihovim prugama.

“To su procedure koje, nažalost, traju dugo. Kada se dobiju dokumenti vozovi neće odmah u promet. Postoje još neke stvari koje treba riještiti. Sada, recimo, u Zenici traje prepravljanje peron da bi bio spreman za doček talgo vozova. Postoje neke sitnice, ali mi se nadamo da će na proljeće ili najkasnije početkom ljeta talgo vozovi početi saobraćati”, kazala je Racić.

Prema planu ŽFBiH, talgo vozovi će saobraćati po postojećim trasama i po aktuelnom redu vožnje. Za relaciju Sarajevo – Zagreb planirane su dvije noćne garniture, za relaciju Sarajevo – Beograd u planu su dvije dnevne garniture, kao i za Sarajevo – Budimpeštu. Planirano je i uvođenje noćnog voza za Beograd.

“Usluga koju će ŽFBiH pružati u međunarodnom putničkom saobraćaju bit će daleko kvalitetnija od dosadašnje. Svi koji su vidjeli talgo vozove i njihovu unutrašnjost slažu se da će ŽFBiH imati najkvalitetniji putnički saobraćaj na Balkanu. Talgo garniture pružaju vrhunski užitak putovanja. Opremljene su udobnim sjedištima, barom, spavaćim kolima, toaletom, posebnim prostorom za invalide i internet konekcijom”, kazala je Racić, pišu Nezavisne novine.

Dodala je da talgo vozovi saobraćaju kroz Njemačku, Francusku, Švicarsku, Portugal, Italiju, te kroz Kazahstan, SAD i Kanadu.

Poboljšanje kvaliteta vožnje neće ubrzati vozove, a kako je potvrđeno u ŽFBiH, vozovi će i dalje do Zagreba i Beograda u prosjeku putovati devet sati, a do Budimpešte čak 12 sati.

“Vozove najviše usporava što se na svakoj granici, čak i na međuentitetskoj liniji, mijenja lokomotiva. To neće biti promijenjeno dok neki međudržavni dogovor ne bude postignut. Nažalost, putovanja će i dalje biti malo duža ali će sada biti barem komfornija”, kazala je Racić.

Posted by on 2012-01-12. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login