Radnik u BiH za sat vremena zaradi za paštetu

konvertibilna markaVeliki broj zaposlenih u BiH za sat rada može da kupi tek konzervu kvalitetnije paštete, a Nijemci za svoju satnicu mogu da pazare kilogram goveđeg mesa, pokazalo je poređenje cijena i primanja u BiH i evropskim zemljama kojim je dokazano da je plata u BiH 4,7 puta manja nego u EU.

Prosječna bruto plata u zemljama EU iznosi 3.163 eura, a u BiH 663,6 eura (1.294 KM).

Kada Nijemac od bruto plate izmiri sve obaveze prema državi, ostane mu 1.458 eura, tako da je njihova satnica “teška” 8,41 euro (16,40 KM), za koliko u mesnicama u Njemačkoj može da se kupi kilogram mesa.

U “vojsci” radnika u BiH koji zarađuju male plate, između ostalih se izdvajaju tekstilci, čija je satnica, uzimajući u obzir prekovremeni neplaćeni rad, prema računici Saveza sindikata RS, vrijedna tek 2,60 KM, a toliko košta i nešto kvalitetnija pašteta od 150 grama.

“Kada prosječnu isplaćenu platu za tekstilnu industriju, koja na mjesečnom nivou iznosi 460 KM, gdje spada i prekovremeni rad koji nije plaćen, preračunate na satnicu, evidentno je da radnici i radnice za sat rada ne mogu da kupe ni dvije vekne hljeba, jer po satu zarade tek 2,60 KM”, rekla je stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS Božana Radošević.

Prosječna plata u BiH, kako je potvrđeno u Agenciji za statistiku BiH, iznosi 828 KM, ali je taj iznos za većinu zaposlenih u privatnom sektoru samo pusta želja.

Zvanična statistika pokazuje da ugostitelji mjesečno zarađuju 551 KM, tako da ni oni nisu u mnogo boljem položaju od tekstilaca, prenose Nezavisne novine.

Posted by on 2012-03-20. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login