RAK BiH: Potrebno postići što veći stepen slobode medija

sloboda medijaRegulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK), povodom Svjetskog dana slobode medija, danas je izrazila podršku svim medijima, a naročito onima kojima je uskraćeno pravo na slobodu praktikovanja nezavisnog i profesionalnog novinarstva.

“Poput svakog demokratskog društva, cilj bosanskohercegovačkog društva je postizanje što većeg stepena slobode, ali i odgovornosti novinara za poštivanje standarda novinarske profesije, što će neminovno zagarantovati i veći stepen poštivanja osnovnih ljudskih prava”, navodi se u čestitki direktora RAK-a za emitovanje Helene Mandić.

Svjetski dan slobode medija, napominje se u čestitki, dan je kada se javnost podsjeća na nezaobilaznu ulogu medija i medijskih radnika u izgradnji i očuvanju demokratije.

Svjetski dan slobode medija obilježava se 3. maja s ciljem promovisanja i podizanja svijesti o značaju slobode i nezavisnosti medija.

Odluku o obilježavanju Svjetskog dana slobode medija donijela je Generalna skupština UN 1993. godine.

Posted by on 2012-05-03. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login