Referendum u Švicarskoj: Zlostavljane životinje neće imati pravnog zastupnika

ljubimci

ljubimci

Životinje ne zaslužuju posebno pravo na pravno zastupanje, odlučili su švicarski glasači na jučerašnjem referendumu, javlja DPA.

Na prijedlog organizacija za promovisanje prava životinja na referendumu glasači su trebali da kažu da li kantoni treba da uvedu posebne pravne zastupnike za zlostavljane životinje.

Više od 70 posto odbacilo je ovaj prijedlog, dok zagovornici tvrde da je bilo kakvo zakonodavstvo u toj oblasti beskorisno ako se maltretiranje životinja tretira kao lakši prekršaj.

Angažovanjem advokata da zastupaju zlostavljane životinje značilo bi striktnu primjenu zakona o zaštiti životinja. Jedino kanton Cirih od 1992. godine ima obaveznog pravnog zastupnika za zlostavljane životinje.

Agencija FrancePress ocjenjuje da je ovo glasanje posljednji primjer “direktne demokratije” u Švicarskoj, koja se inače može pohvaliti zakonima o zaštiti zlatne ribice prema kojem je ne smijete baciti u toalet kao i pomoći usamljenim životinjama, prema kome ste ste obavezni da joj nađete prijatelja.

Prema “direktnoj demokratiji” bilo koji građanin koji prikupi 100.000 potpisa od glasača sa pravom glasa može da izdejstvuje nacionalni referendum o nekoj temi.

“Ovdje se ne radi o tome da psiću Paris Hilton treba advokat da zastupa njegove interese”, kaže Antoan Gechel, jedini švajcarski advokat sa mandatom u kantonu Cirih da zastupa životinje.

On je dodao da je riječ o zaštiti životinja koje su povrijedili oni ljudi koji su trebali da se brinu o njima.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-08. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login