Revizija potvrdila: Privatizacija Dite bila nezakonita

Tuzla, DitaAgencija za reviziju privatizacije Federacije BiH donijela je rješenje da je privatizacija u tuzlanskoj tvornici deterdženata Dita bila nezakonita. Na ovo rješenje žalbu je već uputila Agencija za privatizaciju Tuzlanskog kantona koja se i optužuje da je dopustila privatizaciju Dite na sumnjiv način.

Privatizacija u Diti bila je nezakonita. Ono na što Ditini radnici upozoravaju već deset godina, sada je potvrdila i Agencija za reviziju privatizacije FBiH.

„Kao prvostepeni organ, mi smo donijeli to rješenje i uputili ga, kao što zakon, član 17 kaže, na daljnje postupanje. Ono je sada, u principu, na drugostepenom organu, u ovom slučaju, to je Vlada Federacije BiH, koja treba da se odredi o tom rješenju. Ovo što ja tvrdim i odgovorno kažem jeste da smo mi sve aspekte uzeli u obzir, da smo se rukovodili činjenicama prilikom ove revizije”, kaže direktor Agencije Vedad Duraković.

No, u Kantonalnoj agenciji za privatizaciju u Tuzli ovo rješenje smatraju nerelevantnim, jer se ne navodi niti jedna činjenica koja bi navode da je privatizacija protuzakonita i potvrdila.

„Agencija je trebala u izreci rješenja da kaže da nije ispravno urađeno to, to, to, i da završi s tim da nabroji koje su negativne radnje, šta nije u skladu sa zakonom“, navodi direktor Kantonalne agencije za privatizaciju Nihad Okanović.

Iako u javnosti zvanično nisu priopćeni detalji nezakonitih radnji privatizacije u Diti, radnici ove tvornice dobro znaju kako je Dita dovedena skoro do propasti.

„Prvo, početni bilans – fabrika je procijenjena na 14 miliona maraka. Znači, 85 dunuma zemlje sa svom infrastrukturom. Broj dva – dokapitalizacija, nepoštovanje ugovora, i sve što se tiče ovih kredita – stavljeno je veto da se ne smije davati hipoteka da se dižu krediti. Neko je dao pravo na hipoteku da se dižu ti krediti. I taj neko mora odgovarati“, konstatira Emina Busulajdžić iz Sindikata Dite.

Već početkom narednog mjeseca, o nezakonitoj privatizaciji Dite, trebala bi se očitovati i federalna Vlada.

Posted by on 2015-08-22. Filed under Tuzla, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login