Riješena misterija kameleonove kamuflaže

 

kameleon

kameleon

Mijenjanje boje kože je oduvijek bila veoma impresivna odlika kameleona, ali naučnici dugo nisu mogli da odgonetnu kako se to dešava. Sada su istraživači konačno pronašli razlog – tanak sloj nanokristala koji odbijaju svjetlost na različitim talasnim dužinama čime mijenjaju boju svog tijela.

Tim naučnika sa Univerziteta u Ženevi otkrio je da kameleoni imaju tanak sloj posebnih ćelija na koži, koje sadrže nanokristale. U stanju mirovanja oni su podjednako udaljeni jedni od drugih u ćelijskom jezgru, a zavisno od njihovog rasporeda mogu da odbijaju svjetlost pri različitim talasnim dužinama.

Kameleoni mogu da kontrolišu razmak i raspored nanokristala, što im omogućava da mijenjaju boje.

Profesor Mišel Milinković je otkrio da se ispod uobičajenog sloja kože nalazi sloj ćelija zvanih iridofore, tip kromatofora – ćelija sa pigmentom koje imaju sposobnost odbijanja svjetlosti.

One sadrže nanokristale, koji su sačinjeni od guanina – jednog od glavnih sastojaka DNK.

U istraživanju objavljenom u časopisu Nature Communications navodi se da kada je kameleon u stanju mirovanja i nije uznemiren, kristali imaju uobičajen raspored u kom odbijaju svjetlost talasne dužine koja se vidi kao plava boja.

Međutim, kada se uznemire, ćelije omogućavaju kristalima unutra da mijenjaju raspored i šire se, što im zauzvrat omogućava da odbijaju svjetlost ostalih talasnih dužina, koje daju žutu i crvenu boju.

Kombinujući sve tri glavne boje, kameleon može da mijenja čitav spektar boja.

Na jedno pitanje i dalje nije odgovoreno. Nije poznato na koji način kameleoni izazivaju promjenu rasporeda i oblika nanokristala unutar ćelija.

Posted by on 2015-03-14. Filed under Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login