Rudari iz Han Bile odbijaju izaći iz jame

rudariDruga smjena rudara rudnika “Abid Lolić” u Han Biloj kod Travnika odbija izaći iz jame jer im nije isplaćena plata.

U jami se nalazi oko 40 rudara, potvrdio je Feni jedan od rudara koji se trenutno nalazi izvan jame.

Rudari rudnika “Abid Lolić”odbijali su 23 sata izaći iz jame i prije 15 dana, na što su pristali tek nakon što im je obećano da će biti ispunjeni njihovi zahtjevi.

Rudari su tada tražili, između ostalog, raskid ugovora s partnerskom kompanijom Rudar iz Tuzle, potpisivanje ugovora na neodređeno vrijeme s novoprimljenim radnicima, ulazak finansijske policije u rudnik i isplatu regresa.

Protest rudara iz Rudnika ‘Mramor’

Također, u utorak je više od 200 rudara Rudnika lignita “Mramor”, iz sastava Rudnika mrkog uglja “Kreka” u Tuzli, odbilo izaći iz jame zbog kašnjenja plata, toplog obroka, uplate doprinosa i kašnjenja uplate kreditnih rata.

Rudari prve, druge i treće smjene odlučili su se na ovaj potez nakon što uprava rudnika nije ispunila obećanja o uplati toplog obroka i rate kredita do 2. jula ove godine.

Radnici nisu 24 sata htjeli izaći iz jame, da bi to ipak danas u 16:30 sati uradili.

Ukupno 264 rudara, koja su bila 120 metara pod zemljom, izašli su iz jame, a trojica je zatražila ljekarsku pomoć.

Posted by on 2015-07-15. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login