Rumunski IT inženjer – posao snova

InternetRumunski informatičari ne žele da odlaze iz svoje zemlje, jer smatraju da na Zapadu ne bi mogli da imaju bolji standard od onog koji trenutno imaju.

“Nema smisla otići na Zapad”, rekao je inženjer Tjudor Konstantin iz firme “Evozon”. On je precizirao da inženjer sa sedam godina iskustva, koliko i on ima, zarađuje 1.700 eura mjesečno, a da bi mu za život kakav sebi može da priušti u Klužu u Rumuniji, u Njujorku, trebalo bi da ima platu od 8.000 eura.

“To je teško izvodljivo u mom poslu i zato nema smisla otići”, rekao je Konstantin koji je u obračun uzeo stanarinu, režije, hranu, prijevoz i izlaske.

Rumunija je u proteklih deset godina doživjela značajan uzlet na polju informatičkih tehnologija (IT), pridobili su brojne klijente za brigu o softveru, sjajno posluju po pitanju usluga outsourcinga.

U ovoj poslednjoj deceniji, softverski inženjer u Rumuniji je pet puta povećao svoja mjesečna primanja, a samo u sledećoj godini bi njihova plata trebalo da bude 15 odsto veća nego u ovoj.

Rumunija je prepoznala svoju geografsku poziciju, povezala se s azijskim zemljama, ponajviše Kinom, pa tako i krenula u ulaganje na IT planu i za manje od deset godina su stigli tu gdje jesu.

Posted by on 2014-12-27. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login