Rusija gradi nuklearku u Turskoj

nuklearnaTurska regulatorna agencija za energetsko tržište EMRA odobrila je licencu za proizvodnju električne energije nuklearnoj kompaniji Akkuyu na 49-godišnji period za projekt izgradnje nuklearne elektrane u Mersinu na jugu države.

U saopćenju se navodi da je licenca za proizvodnju energije validna od danas, 15. juna.

Nuklearna elektrana Akkuyu, vrijedna 20 milijardi američkih dolara, imat će četiri reaktora i kapacitet 4.800 megavata, te radni vijek 8.000 sati na godinu. Kad bude u pogonu, procjenjuje se da će ispunjavati šest do sedam posto potražnje za električnom energijom u Turskoj.

“Iako je ranije planirano da počne s radom 2025. godine, nuklearna kompanija Akkuyu objavila je da će proizvodnju energije početi 29. oktobra 2023, na stoti rođendan Republike Turske”, navodi se u saopćenju.

Izgradnju ovog pogona, koja je potpisana 2010. godine u Rusiji, izvodit će ruska državna korporacija za atomsku energiju Rosatom. Kad u potpunosti bude završena, ova elektrana proizvodit će približno 35 milijardi kilovat-sati svake godine.

Sam projekt više je puta zaustavljan, uključujući i kratki prekid kada je Turska oborila ruski vojni avion kod sirijske granice u novembru 2015. godine. Otad su odnosi dvije države normalizirani i radovi na nuklearci nastavljeni su.

Ovisna o uvozu gotovo cijele količine električne energije, Turska je pokrenula ambiciozan nuklearni program i 2013. godine dogovorila s Rosatomom da izgradi četiri reaktora od 1.200 megavata.

Posted by on 2017-06-18. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login