Rusija obustavlja turističke letove u svemir

Ruska letjelica

Ruska letjelica

Rusija je u srijedu najavila obustavu svemirskog turizma jer će, kako je objasnila, imati teškoća i sa prijevozom profesionalnih posada na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) nakon što će ove godine SAD umiroviti svoju flotu raketoplana.

Američka svemirska agencija NASA planira još četiri leta raketoplana na ISS prije umirovljenja tri raketoplana do kraja godine.

Rusija, koja na ISS šalje posade svojim jednokratnim brodovima Sojuz za tri člana posade, udvostručit će ove godine broj lansiranja na četiri jer će se stalna posada profesionalnih astronuata na proširenoj postaji povećati na šestero.

“Ove će godine biti posljednja misija raketoplana a od tog će trenutka Rusija postati ne samo jedina nacija koja tamo prevozi posade nego i jedina zemlja koja će osiguravati sigurnost posada”, rekao je Sergej Krikalyov, ravnatelj ruskog centra za obuku astronauta, novinarima u Zvjezadnom gradu u okolici Moskve.

“Što se tiče svemirskih turista sada će tamo biti šestero članova posade i bit će nemoguće prevoziti turiste prilikom smjene posada u orbiti te će na neko vrijeme ta putovanja biti prekinuta”, rekao je Krikalyov.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login