S proljećem počinju radovi na obnovi Aladža džamije u Foči

Aladža džamija

Aladža džamija

Radovi na obnovi Aladža džamije u Foči trebali bi početi s prvim danima proljeća. Aktivnosti na pribavljanju projektne dokumentacije kao i potrebnih saglasnosti za obnovu privedene su kraju, a u narednom periodu uslijedit će prikupljanje finansijskih sredstava za radove na ovom biseru islamske arhitekture.

Sagrađena 1549. godine, Aladža džamija vijekovima je važila kao jedna od najlepših građevina islamske arhitekture. Porušena je 1992. godine, a njeni kameni ostaci nakon rata pronađeni su na nekoliko lokacija u Foči.

U Fondu za obnovu Aladže trenutno je osigurano oko 100.000 dolara, a taj novac donirala je Američka ambasada u BiH. Prvi radovi na ispitivanju temelja i kvaliteta kamena trebali bi početi već krajem aprila. Predstavnici vlasti u Opštini Foča smatraju kako početak izgradnje Aladže predstavlja korak naprijed u jačanju suživota na ovim prostorima.

Prema procjenama operativnog tima, radovi na izgradnji Aladže trajat će ukupno dvije godine. Realizaciju ovog značajnog projekta zajednički će koordinirati IZBiH, entitetski i državni organi vlasti te Državna komisija za očuvanje kulturno-historijskih spomenika.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-14. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login