Sa javne tribine u Loparama: Na Majevici nema mjesta rudnicima – alternativa je zaštićeno područje i razvoj turizma

“Razvijena je snažna ekološka i društvena svijest o posljedicama trajnog zagađenja pitkih voda, obradivog zemljišta i vazduha, kako zabrinutog pojedinca, tako i cjelokupnih ugroženih zajednica” – smatra predsjednica “Eko Puta”.

rudnik, bageri, pixabay

“Očuvanje pitke vode i zdrave životne sredine su naši prioriteti i resursi kojima smo bogati i nije svejedno otvaranje rudnika, primjera radi, u Njemačkoj od koje je BiH sedam puta bogatija po izvorima pitke vode, i kada se otvori rudnik kod nas. Jer, mi sedam puta više možemo izgubiti kada je u pitanju zdrava životna sredina nego oni. Alternativa je razvoj turizma i zaštićeno područje odnosno Park prirode ” – poruke su sa današnje (24.03.2024.) javne tribine u loparskom Centru za kulturu i informisanje.

Pod nazvom “Ako ne rudnik, šta da?”, tribina je počela simbolično tačno u podne. Kao i prethodna, održana u decembru, za temu je imala sprovedena geološka istraživanja i potencijalno otvaranje rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata švajcarske kompanije “Arcor AG” u Loparama.

Nakon uvodnog izlaganja Snežane Jagodić Vujić, predsjednice “Eko Puta” iz Bijeljine, koja je sa lokalnim udruženjem građana “Čuvari Majevice” organizovala ovaj događaj u majevičkoj opštini, o uticaju rudarenja na našim prostorima govorili su Ratko Pilipović i Vladimir Topić iz Centra za životnu sredinu.

“Površinski kop Rudnik “Medna” kod Mrkonjić Grada je u nekoliko navrata dovodio do zamućenja vode i prisustva teških metala u vodotoku Grabovac koji se kasnije ulijeva u Medljansku rijeku, a ona u Sanu. Čitav gornji tok rijeke Sane je predviđen za zaštitu uključujući danas postojeće zaštićeno područje Spomenik prirode „Vrela Sane“. Područje je drastično izmijenjeno i narušeno izgradnjom male hidroelektrane Medna i od tada je onemogućeno kreiranje planiranog parka prirode“ – istakao je Vladimir Topić, naglašavajući da zaštićena područja mogu sačuvati tu komponentu zdrave životne sredine, zato što je to plan koji će odrediti pravce očuvanja prirodnih resursa i zdrave životne sredine.

Prof. Jugoslav Brujić sa Šumarskog fakulteta u Banjaluci je akcenat dao na potrebu istraživanja sa kojim BiH prirodnim resursima i bogatstvima, kada je priroda u pitanju, raspolaže, kako bi se obezbijedili argumenati koliko i šta ima da bi se moglo ozbiljnije baviti problematikom zaštićenih područja.

“To se odnosi i na Majevicu, gdje moramo znati sa čim ona raspolaže i šta su njene prirodne vrijednosti i bogatstva. To je način odbrane da ono što tražimo i da ga zaštitimo. Šezdesetih godina je jedino znano ispitivanje vegetacije na ovoj planini, znamo da ima na istočnom dijelu Majevice očuvanih šuma, ali je sve to nedovoljno da kažemno da je istražena” – rekao je Brujić u svojoj prezentaciji učesnicima.

Na tribini se obratio i Draško Adamović iz Orintološko društvo “Naše ptice”, koji je istakao da je u istraživanjima vrsta ptica u okviru projekta “Eko Sava”, veći dio upravo sa ovog područja.

Snežana jagodić Vujić je istakla da je glavni zadatak ekologa i svih drugih kojima stalo do prirode je da se Majevica proglasi zaštićenim područjem, odnosno Parkom prirode i na taj način neće biti mjesta rudnicima na ovoj planini, pa ni u Loparama. Time će biti zaštićeno ne samo ova opština, već i bliže i udaljenije lokalne zajednice, Zvornik, Tuzla, Čelić i druge.

“Iza problema geoloških istraživanja, odnosno eksploatacije litijuma ili bilo koje druge kritične mineralne sirovine krije se jedan mnogo dublji problem, a tiče se života i generalno opstanka prirode i ljudi u rudarskim i okolnim krajevima. Razvijena je snažna ekološka i društvena svijest o posljedicama trajnog zagađenja pitkih voda, obradivog zemljišta i vazduha, kako zabrinutog pojedinca, tako i cjelokupnih ugroženih zajednica” – smatra predsjednica “Eko Puta”.

Inače, pred održavanje nove tribine u Loparama, Udruženje građana “Čuvari Majevice” je, iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, obaviješteno da su njihovu, 04.03.2024. godine zaprimljenu Inicijativu za proglašenje zaštićenog područje Parka prirode Majevica, dostavili u daljnu proceduru. Tačnije, Inicijativu su proslijedili Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa radi izrade Studije zaštite, kojom se utvrđuju vrijednosti područja, koje se predlaže za zaštitu i način upravljanja područjem.

“Zadovoljni smo razvojem događaja, na pola smo puta sa realizacijom naše Inicijative. Čekamo procjenu Zavoda i konačan odgovor, nadamo se, svakako, pozitivnom” – navode iz UG Čuvari Majevice.

Izvor: Antikorupcija.info

Posted by on 2024-03-26. Filed under Ekologija, Lopare, Magazin, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login