Sa javne tribine u Loparama: Na Majevici nema mjesta rudnicima – alternativa je zaštićeno područje i razvoj turizma

“Razvijena je snažna ekološka i društvena svijest o posljedicama trajnog zagađenja pitkih voda, obradivog zemljišta i vazduha, kako zabrinutog pojedinca, tako i cjelokupnih ugroženih zajednica” – smatra predsjednica “Eko Puta”.

rudnik, bageri, pixabay

“Očuvanje pitke vode i zdrave životne sredine su naši prioriteti i resursi kojima smo bogati i nije svejedno otvaranje rudnika, primjera radi, u Njemačkoj od koje je BiH sedam puta bogatija po izvorima pitke vode, i kada se otvori rudnik kod nas. Jer, mi sedam puta više možemo izgubiti kada je u pitanju zdrava životna sredina nego oni. Alternativa je razvoj turizma i zaštićeno područje odnosno Park prirode ” – poruke su sa današnje (24.03.2024.) javne tribine u loparskom Centru za kulturu i informisanje.

Pod nazvom “Ako ne rudnik, šta da?”, tribina je počela simbolično tačno u podne. Kao i prethodna, održana u decembru, za temu je imala sprovedena geološka istraživanja i potencijalno otvaranje rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata švajcarske kompanije “Arcor AG” u Loparama.

Nakon uvodnog izlaganja Snežane Jagodić Vujić, predsjednice “Eko Puta” iz Bijeljine, koja je sa lokalnim udruženjem građana “Čuvari Majevice” organizovala ovaj događaj u majevičkoj opštini, o uticaju rudarenja na našim prostorima govorili su Ratko Pilipović i Vladimir Topić iz Centra za životnu sredinu.

“Površinski kop Rudnik “Medna” kod Mrkonjić Grada je u nekoliko navrata dovodio do zamućenja vode i prisustva teških metala u vodotoku Grabovac koji se kasnije ulijeva u Medljansku rijeku, a ona u Sanu. Čitav gornji tok rijeke Sane je predviđen za zaštitu uključujući danas postojeće zaštićeno područje Spomenik prirode „Vrela Sane“. Područje je drastično izmijenjeno i narušeno izgradnjom male hidroelektrane Medna i od tada je onemogućeno kreiranje planiranog parka prirode“ – istakao je Vladimir Topić, naglašavajući da zaštićena područja mogu sačuvati tu komponentu zdrave životne sredine, zato što je to plan koji će odrediti pravce očuvanja prirodnih resursa i zdrave životne sredine.

Prof. Jugoslav Brujić sa Šumarskog fakulteta u Banjaluci je akcenat dao na potrebu istraživanja sa kojim BiH prirodnim resursima i bogatstvima, kada je priroda u pitanju, raspolaže, kako bi se obezbijedili argumenati koliko i šta ima da bi se moglo ozbiljnije baviti problematikom zaštićenih područja.

“To se odnosi i na Majevicu, gdje moramo znati sa čim ona raspolaže i šta su njene prirodne vrijednosti i bogatstva. To je način odbrane da ono što tražimo i da ga zaštitimo. Šezdesetih godina je jedino znano ispitivanje vegetacije na ovoj planini, znamo da ima na istočnom dijelu Majevice očuvanih šuma, ali je sve to nedovoljno da kažemno da je istražena” – rekao je Brujić u svojoj prezentaciji učesnicima.

Na tribini se obratio i Draško Adamović iz Orintološko društvo “Naše ptice”, koji je istakao da je u istraživanjima vrsta ptica u okviru projekta “Eko Sava”, veći dio upravo sa ovog područja.

Snežana jagodić Vujić je istakla da je glavni zadatak ekologa i svih drugih kojima stalo do prirode je da se Majevica proglasi zaštićenim područjem, odnosno Parkom prirode i na taj način neće biti mjesta rudnicima na ovoj planini, pa ni u Loparama. Time će biti zaštićeno ne samo ova opština, već i bliže i udaljenije lokalne zajednice, Zvornik, Tuzla, Čelić i druge.

“Iza problema geoloških istraživanja, odnosno eksploatacije litijuma ili bilo koje druge kritične mineralne sirovine krije se jedan mnogo dublji problem, a tiče se života i generalno opstanka prirode i ljudi u rudarskim i okolnim krajevima. Razvijena je snažna ekološka i društvena svijest o posljedicama trajnog zagađenja pitkih voda, obradivog zemljišta i vazduha, kako zabrinutog pojedinca, tako i cjelokupnih ugroženih zajednica” – smatra predsjednica “Eko Puta”.

Inače, pred održavanje nove tribine u Loparama, Udruženje građana “Čuvari Majevice” je, iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, obaviješteno da su njihovu, 04.03.2024. godine zaprimljenu Inicijativu za proglašenje zaštićenog područje Parka prirode Majevica, dostavili u daljnu proceduru. Tačnije, Inicijativu su proslijedili Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa radi izrade Studije zaštite, kojom se utvrđuju vrijednosti područja, koje se predlaže za zaštitu i način upravljanja područjem.

“Zadovoljni smo razvojem događaja, na pola smo puta sa realizacijom naše Inicijative. Čekamo procjenu Zavoda i konačan odgovor, nadamo se, svakako, pozitivnom” – navode iz UG Čuvari Majevice.

Izvor: Antikorupcija.info

Posted by on 2024-03-26. Filed under Ekologija, Lopare, Magazin, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login