SAD će nastaviti špijunirati strane vlade

Barack Obama
Barack Obama

Obavještajne službe Sjedinjenih Američkih Država (SAD) nastavit će da špijuniraju strane vlade, kazao je američki predsjednik Barack Obama u intervjuu njemačkoj televiziji ZDF.

Obama je kazao da je zaustavio špijuniranje lidera prijateljskih zemalja kao i da neće da dozvoli da nadziranje naruši njegove odnose sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenijela je agencija AFP.

“Naše obavještajne agencije, kao i njemačke obavještajne agencije i obavještajne agencije bilo gdje, nastavit će da budu zainteresirane za namjere vlada širom svijeta. To se neće promijeniti” – naglasio je Obama.

Istaknuo je da nema smisla u postojanju obavještajne službe ako ste ograničeni na teme o kojima možete pročitati u New York Timesu ili Spiegelu.

Obama je kazao da je suština obavještajnog posla u tome da sazna šta narod misli i radi.

Američki predsjednik je dodao da neće dopustiti da špijuniranje pokvari njegov “prijateljski i povjerljiv” odnos s njemačkom kancelarkom.

“Ne želim da dovedem u opasnost taj odnos primjenom mehanizma nadzora koji bi na bilo koji način ugrozio vrstu komunikacije i povjerenje koje imamo jedno u drugo” – kazao je.

Istaknuo je da sve dok je on predsjednik SAD-a, kancelar Njemačke neće morati da brine o tome.

Odnosi zvaničnog Berlina i Washingtona su pogoršani poslije otkrića bivšeg obavještajca Edwarda Snowdena da je američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) prisluškivala milione telefona i e-mail naloga američkih građana, ali i ljudi u inostranstvu, kao i stranih državnika među kojima je i kancelarka Merkel.

Američka obavještajna služba je svoj rad branila borbom protiv terorizma i prikupljanjem podataka o sigurnosnim aktivnostima protiv SAD-a.

Prema procjenama Snowden je odnio oko 1,7 miliona povjerljivih fajlova agencije NSA, a dosad je medijima otkrio samo dio podataka koje ima.

Posted by on 2014-01-20. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login