SAD: Nedužne žrtve meksičkih narko-kartela

MeksikoProteklog vikenda naoružani napadači su ubili vatrenim oružjem Lesley Enriques i njenog muža Arthura Redelfsa, dok su bili u autu, na meksičkoj strani,  u blizini mosta koji povezuje grad Juarez u Meksiku sa El Pasom u Texasu.  Gospođa Enriques, zaposlenica američkog konsulata,  bila je u četvrtom mjesecu trudnoće. I ona i njen suprug su bili američki državljani, a njihovo prvo dijete, beba, je preživjelo napad. Na par minuta prije toga, napadači su ubili supruga još jedne zaposlenice američkog konzulata, a dvoje je djece tada ranjeno.

Predsjednik SAD Barack Obama je izjavio da je duboko ožalošćen , ali i zgrožen tim  ubistvima, očito neužnim žrtvama  borbe meksičke vlade predsjednika te zemlje Felipe Calderona protiv moćnih kartela droge.

Reagovao je i američki State Department, a njegov glasnogovornik  P.J. Crowley je, pored ostalog istakao:

“Tragedija od ovog vikenda samo potvrđuje kako je ozbiljna situacija, kakvu opasnost karteli droge predstavljaju  za Meksiko, za Sjedinjene Države, za cijelu hemisferu.  Vjerujem da svi dijelimo odlučnost  i da ćemo na kraju, koristeći sva legalna sredstva, preuzeti ulice koje sada drže narko-karteli.”

Gospodin Crowly je takođe rekao da za sada nije jasno šta je pravi motiv za ubistvo tih osoba i dodao da američki istražitelji sarađuju sa meksičkim vlastima u istrazi.  Juarez je centar sukoba i nasilja između suparničkih kartela.  Do sada je u tim sukobima ubijeno više od 14 hiljada osoba, usprkos mobiliziranju oko 50 hiljada policajaca i vojnika. Napadi u Juarezu desili su se tokom vikenda  kada je  još 13 osoba je ubijeno u i oko Acapulca.

Prošle sedmice  je State Department informisao  svoje zaposlene u 6 gradova na sjeveru Meksika da privremeno mogu vratiti članove porodice u Sjedinjene Države, te izdao  i upozorenje  o rizičnosti putovanja u Meksiko, posebno u sjeverne dijelove te zemlje.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login