SAD: Počeo popis stanovništva

kovertaNakon višemjesečne kampanje u medijima, preko lokalnih zajednica, crkvi i škola, u SAD-u je u ponedjeljak počela prva faza popisa stanovništva u kojoj se na adrese više od 120 miliona kućanstava poštom šalju upitnici, što ih građani sami trebaju ispuniti i poslati, a u maju će popisivači pokucati na vrata onih koji to ne učine.

Uspjeh te prve faze, odnosno postotak građana koji ispune upitnike i vrate ih plaćenom kovertom Statističkom uredu SAD-a, što su dužni po zakonu, odredit će konačnu cijenu popisa, za koji je vlada namijenila 14.5 milijardi dolara.

Prema navodima čelnika Statističkog ureda, za svakih jedan posto više upitnika vraćenih poštom, uštedit će se 85 miliona dolara, jer kada se upitnik šalje poštom cijena je 42 centa, a za dolazak popisivača u kuću je 56 dolara.

Nakon 13 godina planiranja znanstvenika iz triju predsjedničkih administracija, sada je sve u tvojim rukama Ameriko. Uspjeh, tačnost i učinkovitost popisa sada ovisi o postotku Amerikanaca koji će vratiti poštom svoje upitnike, izjavio je glasnogovornik Statističkog ureda Steven Jost.

Statistički ured predviđa da upitnici poslani na gotovo 48 miliona adresa neće biti vraćeni, jer na pola njih više nitko ne stanuje, što je pogoršano višegodišnjom krizom s ovrhama nad kućama. Od maja će oko 650,000 popisivača početi posjećivati svako kućanstvo u SAD-u, koje nije vratilo upitnik.

Američki ustav traži da se svakih 10 godina popišu sve osobe u zemlji, zbog redistribucije mjesta u Predstavničkom domu Kongresa. Broj kongresnika iz svake od 50 saveznih država ovisi od broja njenih stanovnika, dok su u Senatu sve zastupljene jednako s po dva mjesta.

Popis je ključan i za utvrđivanja izbornih jedinica za Kongres, kao i za određivanje godišnje raspodjele više od 400 milijardi dolara iz saveznih fondova gradovima i naseljima diljem SAD-a za škole, bolnice, javni prijevoz i ceste, hitne službe i druge lokalne potrebe. Zbog toga je od ključne važnosti da se popišu sve osobe, uključujući i beskućnike, kojih je u SAD-u oko tri miliona, te ilegelne doseljenike čiji se broj procjenjuje na oko 12,7 miliona.

Ukupno se procjenjuje da SAD ima oko 306 miliona stanovnika.

Popisni upitnik ima 10 jednostavnih pitanja, uključujući koliko osoba živi u kućanstvu, je li stan unajmljen ili u vlasništvu, broj telefona, te za svakog člana kućanstva ime, spol, datum rođenja, rasa i naznaka je li hispanoameričkog podrijetla.

Po prvi puta Statistički ured šalje 13.5 miliona dvojezičnih upitnika u četvrti s puno govornika španjolskog jezika. Posebni se napori čine oko popisa hispanoameričkih doseljenika, jer oni čine glavninu ilegalnih useljenika i strahuju da će biti deportirani ako se odazovu popisu stanovništva.

bih-x.-info

Posted by on 2010-03-16. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login