Samo 19 preduzeća iz RS-a može izvoziti robu na tržite EU-a

EU, izvozU Republici Srpskoj samo 19 preduzeća posjeduje CE znak, jedan od najvažnijih evropskih standarda koji važi kao svojevrsni pasoš za izvoz robe na tržite EU.

Kroz proceduru uvođenja CE znaka trenutno prolazi pet preduzeća u RS-u, ali je taj broj i dalje previše mali da bi se moglo govoriti o ozbiljnoj namjeri domaćih privrednika za izlazak na tržišta EU, navode “Nezavisne novine”.

Portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević objasnio je da CE znak pokazuje da je proizvod usklađen sa relevantnim zahtjevima i drugim primjenjivim odredbama EU i da je bio predmet odgovarajućih procedura ocjenjivanja usklađenosti.

Postavlja se na proizvode koji ispunjavaju bezbjednosne standarde koji važe u svim zemljama EU i cilj je da se uspostavi i olakša slobodno kretanje robe u okviru EU.

CE znak je obaveza za plasiranje na tržišta EU i mora biti postavljen prije nego što se proizvod plasira na tržište i stavi u upotrebu.

Posted by on 2011-08-04. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login