Sarajevo: Građani traže hitno provođenje mjera zbog širenja epidemije korona virusa

Građani Kantona Sarajevo pokrenuli su inicijativu za hitno provođenje mjera zbog širenja epidemije korona virusa te su svoje zahtjeve uputili nadležnima u KS.

Sarajevo
Sarajevo

Kako su naveli u svom pismu, objavljenom na novoformiranoj Facebook grupi, zabrinuti su za živote i zdravlje članova porodica i prijatelja te su užasnuti i preplašeni izostankom minimuma neophodnih reakcija nadležnih institucija usljed pandemije korona virusa.

“Zato od vas, kao najodgovornijih predstavnika vlasti, kao i od svih odgovornih za rad nadležnih institucija, zahtijevamo da odmah hitno poduzmete mjere u Kantonu Sarajevo”, navode građani u pismu upućenom predsjedniku Vlade KS, predsjedniku Skupštine KS, predsjedniku Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS te Kantonalnoj upravi civilne zaštite i direktoru uprave.

Građani zahtijevaju stvaranje zakonske i organizacione pretpostavke za rigoroznu primjenu novčanih sankcija za sve građane koji u zatvorenim i otvorenim prostorima ne nose na licu zaštitne maske u skladu s uputstvom nadležnih zdravstvenih institucija.

Također traže stvaranje zakonskih i organizacionih pretpostavki za provođenje mjere zabrane okupljanja građana u grupama većim od deset osoba u zatvorenim i otvorenim prostorima, okončanje pogubnih sukoba između zdravstvenih ustanova i precizno definiranje njihove saradnje, obaveza i dužnosti.

Pozivaju odgovorne institucije u drugim kantonima, Federaciji BiH, RS-u i Brčko distriktu na poduzimanje navedenih ili sličnih mjera.

Pismo potpisuje više od 500 građana i građanki Sarajeva.

Posted by on 2020-08-12. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login