Sarajevo: Poskupljuje smještaj u studentskim domovima za najmanje za 45 KM?

Sarajevo, studentski domStudenti koji borave u studentskim domovima Bjelave i Nedžarići u Sarajevu ove godine smještaj će plaćati 45 maraka više. Emir Kadrić, direktor Javne ustanove Studentski centar Sarajevo kazao je da je poskupljenje za sada jedino rješenje s obzirom da od dobavljača imaju najave da će i oni korigovati cijene usluga.

Čekaju saglasnost

Očekuje da to ipak neće osjetiti studenti i da će povećanje cijena subvencionirati kantoni.

– Mi smo angažovali neovisnu revizorsku kuću koja je izvršila analizu naših poslovanja i u kojoj su došli do podataka koliko je neophodno korigovati cijene u ovim uslovima i to je iznos od 45 KM. Niko ne tvrdi i ne garantuje da će i ta korekcija biti dovoljna jer svaki dan imamo nova poskupljenja od osnovnih namirnica, pa do vode, struje i grijanja. Mi smo Kantonu Sarajevo kao našem vlasniku poslali dopis i čekamo saglasnost, izjavio je Kadrić.
Iduće sedmice bit će održana sastanak sa drugim studentskim centrima koji će iznijeti svoje stavove o ovom pitanju.

Teška situacija

– Bilo bi neodgovorno da vlasti dozvole da poskupljenje ide na teret studenata, odnosno njihovih roditelja i poručujem da prihvate makar dio te korekcije kako studenti to ne bi osjetili. Studentski domovi nalaze se u jako teškoj situaciji zbog pojedinih kantona koji ne izmiruju obaveze prema ovoj ustanovi. Trenutna dugovanja su ispod milion maraka i nadam se da će u narednih desetak dana koliko smo im dali roka izmiriti preostala dugovanja kako bismo mogli isplatiti dobavljače. Studentski centar je dužan više od 1,5 miliona KM za hranu, struju, grijanje i vodu, naveo je Kadrić.

U domovima je trenutno smješteno 1.620 studenata. Useljavanje će se vršiti polovinom septembra, međutim, kantoni, posebno Srednjobosanski i Unsko-sanski, moraju izmiriti obaveze kako bi njihovi studenti mogli zadužiti sobu.

 

Posted by on 2014-09-06. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login