Sarajevo preplavili turisti iz svih zemalja svijeta

turisti, SarajevoSarajevom je gotovo nemoguće proći od brojnih turista koji su preplavili ulice. Najteže je onima koji nisu znali da je bh. metropola u toku SFF-a najzanimljivije mjesto u regiji, pa nisu na vrijeme rezervisali smještaj.

U strogom centru Sarajeva nemoguće je pronaći slobodno prenoćište, a puno lakše nije ni u drugim dijelovima grada.

Ista slika

– Zbog anahronog sistema prijave gostiju, Turistička zajednica KS-a nije u mogućnosti da već sada saopšti koliko je trenutno gostiju u sarajevskim hotelima i drugim smještajnim objektima. Prve podatke ćemo imati početkom septembra. Ono što i mi znamo sa terena i iz našeg Turističkog informativnog centra jeste da su hotelski kapaciteti u centru grada popunjeni. Imam informaciju i da je od ukupnog kapaciteta smještajnih objekata koji se rezervišu putem internetske stranice  booking. com, 75 posto objekata u Sarajevu popunjeno. Međutim, preko interneta se samo jedan dio kapaciteta može rezervisati, pa je ovo samo djelimična informacija, kaže nam Asja Hadžiefendić-Mešić, portparol TZ-a KS-a, i objašnjava da su i njima bile upućene molbe da za pojedine grupe rezervišu, odnosno pronađu smještaj u centru Sarajeva, ali da je to ovih dana nemoguće. Zanimljivo je da su popunjeni i hoteli na Ilidži.

Svi renomirani hoteli u Sarajevu su popunjeni. I to nije ništa novo, jer svake godine za vrijeme održavanja SFF-a se ponavlja ista slika.

– Vidjećemo šta će statistika pokazati na kraju, ali statistika obično ne prati situaciju na terenu. Međutim, ove godine od početka augusta imamo pojačanu turističku sezonu. Praktično, kao da je špica ljetne turističke sezone sa maja i juna prebačena na august, nadamo se i septembar, naglašava Hadžiefendić-Mešić.

U ovoj godini je u Sarajevu bilo vrlo dinamično. Smjenjivali su se pozitivni i negativni događaji. Na svu sreću, dugoročno na turizam ovi negativni i nisu uticali.

– Turizam je vrlo osjetljiva grana, a kod nas se od početka godine dešavalo svašta. Počelo je sa lošom zimskom sezonom i zbog nedostatka snijega brojnim otkazivanjem zimovanja na olimpijskim planinama. Zatim su došli protesti građana koji su obilježavanje 30. godišnjice Olimpijade potisnuli u drugi plan. Te stvari su malo odvratile turiste od dolaska u Sarajevo. Kasnije su uslijedile kiše, poplave i klizišta, te su mnogi odustali od dolaska. I Svjetsko prvenstvo u Barazilu se negativno odrazilo na turistička kretanja ne samo u BiH nego i u svijetu. Došao je ramazan, kada se u gradu, osim reduciranih Baščaršijskih noći, nije dešavalo ništa, niti smo imali neke posebne ponude, a u augustu je prava turistička počela. Nadamo se da će potrajati kao i prethodnih godina u nešto pojačanom obliku bar do oktobra, ističe Hadžiefendić-Mešić.

Organizovane grupe

Sarajevo sve češće postaje destinacija gostiju, a ne samo prolazna stanica. Iako statistički podaci o prosječnom zadržavanju pokazuju da se turisti zadržavaju dva noćenja i tri dana u Sarajevu, stanje na terenu i te podatke demantuje.

– Statistika može biti varljiva, upravo bazirajući se na činjenici da bar 50 posto noćenja nije prijavljeno. Znači, moramo uzeti sa rezervom i prosjek zadržavanja stranih turista. Već odavno Sarajevo jeste razlog dolaska na ovaj prostor. Zadnjih četiri-pet godina sigurno postoje i organizovane grupe turista kojima je Sarajevo jedna od prolaznih tačka na evropskoj turi, kao što je to turistima iz Južne Koreje, koji su već dvije-tri godine među top 10 zemalja iz kojih dolazi najveći broj turista u Sarajevo. Ove godine su se Južnoj Koreji pridružile i Malezija i Tajvan, a na naše veliko zadovoljstvo imamo i prve organizovane grupe iz Brazila i Argentine. Oni jesu turisti u prolazu u okviru evropske turneje, ali mi smo jako zadovoljni što su se oni uopće pojavili na našem prostoru, naglasila je portparol Turističke zajednice KS-a, napominjući kako je činjenica je da evropski turisti ciljano dolaze u Sarajevo.

Posted by on 2014-08-21. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login