Sarajevo u proteklom mjesecu posjetilo preko 30.000 turista

turisti, SarajevoKanton Sarajevo u proteklom mjesecu posjetila su 31.964 turista, ostvarili su 63.715 noćenja što je za 8,1 posto više u odnosu na juni 2013. godine, a najviše su bili zainteresovani za dešavanja u samom gradu.

Glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asja Hadžiefendić-Mešić za Agenciju Fena je kazala da je u junu prošle godine zabilježena špica sezone te da je bilo teško očekivati da će se to ponoviti i u ovoj godini, ali da je zbog velikog broja dešavanja u gradu, povodom stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, broj evidentiranih turista ipak povećan.

“Svaka godina i svaki mjesec nam donesu neko iznenađenje, u junu je znatno povećan broj noćenja što je fantastično” – kazala je Hadžiefendić-Mešić.

Turisti su osim dešavanja u gradu koja su vezana za stogodišnjicu od početka Prvog svjetskog rata bili zainteresirani za posjete spomeniku prirode Vrelo Bosne, a u prosjeku su se zadržavali dvije noći i tri dana.

Izostale su ture prema selu Lukomir na Bjelašnici, Igmanu i Bjelašnici.

Najbrojniji gosti bili su Turci, a slijede turisti iz Hrvatske, Južne Koreje, Njemačke, Slovenije, Francuske, Srbije, Austrije i Italije.

Hadžiefendić-Mešić je istakla i da je veliki broj turista evidentiran i u prvoj polovini jula iako to nije očekivano zbog ramazana, mjeseca posta kod muslimana, kada je obično bilježena stagnacija ili pad broja turista.

Turistička sezona će biti pomjerena u august i septembar zbog najavljenih velikih grupa turista iz arapskih zemalja.

“To su turisiti koji ostaju duže, i do sedam dana, značajni su kupci, a interesiraju ih grad, kulturno-historijsko naslijeđe i okruženje” – navela je Hadžiefendić-Mešić te dodala da su impresionirani prirodom, selima i generalno prirodnim naslijeđem.

Posted by on 2014-07-22. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login