Sarajevska umjetnica Maja Bajević uspješno se predstavila u Danskoj i Španiji

Maja BajevićSarajevska umjetnica Maja Bajević na poziv kustosa prestižnog madridskog muzeja Reina Sofia u prostoru Kristalne palače koncipirala je i predstavila rad “To beconitinued”

Kristalna palača muzeja Reina Sofia u Madridu jedan je od rijetkih muzejskih prostora čiji kustosi pozivaju svjetske umjetnike da naprave novi projekat, posebno njemu posvećen.

Nakon prestižnih imena kao što su Francuz Pierre Huyghe, Amerikanka Jessica Stockholder i Koreanka Kimsooja i sarajevska umjetnica Maja Bajević pozvana je da koncipira rad za ovaj prostor.

I ovaj put Bajevićeva u koncept svog rada stavlja skele, i kako kaže u razgovoru za FENU – po mišljenju kustosa skela je jednostavno prepoznatljiv segment njenog rada.

U okviru Madridske postavke Bajevićeva se kroz umjetničke intervencije bavi problemima zaborava, kretanja koja su promijenila svijet u političkom i ekonomskom smislu.

“Tematski izložbu koncipiram u period od 1911. do 2011., viđen kroz političke i ekonomske slogane, monumente i prekretničke događaje koji su se desili u tom periodu.

Na izložbi sam pokazala arhiv sastavljen od 150 slogana i tekstova o njima – tekstove su pisale dr. Bojana Pejić, Mara Traumanne i Henriette Solter – anti monument, zvučnu instalaciju, grupu video radova pod nazivom Wende, te mašine koje proizvode maglu, kao i dva performansa», objašnjava Maja Bajević.

Anti monument je monument koji ima samo bazu monumenta, ali bez skulpture, koja bi se trebala nalaziti na bazi. Kada bi takva skulptura postojala, bila bi veća od kapaciteta zgrade, te bi probila njen stakleni krov. S tri strane monument je okružen skelom po kojoj se publika može penjati, a sa zadnje strane se nalazi tobogan – komentar na postojanost istorije i istorijskih ličnosti.

U bazi monumenta je prikazano pet video radova, produciranih sa produkcijskom kućom Ohne Gepaeck iz Berlina i producentom Zoranom Solomunom u Sarajevu.

Video radovi su snimljeni ispred BBI centra, u organizaciji Mirze Hamzića, sa kamermanima Adnanom Brankovićem i Farisom Dobračom, u aprilu ove godine. U snimanju je učestvovalo tri stotine statista koje je vodio Stefan Aleksov», kaže Maja Bajević .

Na ovim video instalacijma između ostalih pokazani su historijski trenuci poput: Oktobarske revolucije, Španskog građanskog rata, Pojave totalitarizama,1968.godine, Iranske revolucije, zbivanja u Egiptu ,Libiji … tokom 2011 godine…

“Zvučna instalacija sastoji se od 100 slogana povezanih igrom: «Posljednja riječ moje rečenice treba biti prva riječ tvoje rečenice.
Komponovali su je, zajedno sa mnom, Nedim Zlatar i Leo Šarić, a u pomoć je priskočila i pijanistica Višnja Bakalar.

Tokom otvaranja i na kraju izložbe održava se performans tokom kojeg pet učesnika nasumično izvlače slogane iz korpe i po staklu, koje su prethodno uprljali prašinom, ispisuju slogane, potom peru staklo, te ispisuju novu seriju slogana», pojašnjava Bajević.

Reina Sofia jedan je od najprestižnijih muzeja na svijetu koji u svojoj kolekciji, između ostalog, ima i Picassovu Guernicu.

Izložba Maje Bajević “To be continued” otvorena je 26. maja i biće postavljena do 3. oktobra, a njen kustos je direktor muzeja Reina Sofia Manuel Borja-Villel.

“Direktor muzeja Reina Sofia po čijem sam pozivu došla u Madrid, rekao mi je da je ovo najbolja intervencija u Kristalnoj palači otkako je on preuzeo vođstvo muzeja”, kaže naša sagovornica.

Osim ove postavke Maja Bajević se predstavila i u Danskoj izložbom Karoke, koja je zatvorena ovih dana u Kunsthal Moen u Danskoj.

Kustos ove izložbe je Rene Block.

“Karaoke je video rad od četiri projekcije. Na jednom screenu se vidi mnogobrojna porodica iz Palerma koja pjeva karaoke na jednu ljubavnu italijansku pjesmu. Tekst te pjesme se ispisuje na drugom ekranu. Na trećem ekranu je vojna vježba ženskog dijela izraelske vojske, kod Zida plača, a u pozadini se čuje ezan iz Al-Aqsae. Ezan se, na arapskom, ispisuje na četvrtom ekranu”, saznajemo od Maje Bajević.

Posted by on 2011-08-01. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login